Nyheter

Lokalt energisystem prisas internationellt

E.ONs lokala energisystem i Simris har utsetts till vinnare av en internationell jury som föredöme när det gäller att använda smarta elnät i energiomställningen. Priset delades i dag ut av Sveriges Energiminister Ibrahim Baylan vid det internationella energiministermötet i Köpenhamn.

Vårt lokala energisystem i Simris har rönt stor uppmärksamhet i Sverige men också internationellt. Vi är naturligtvis mycket stolta över att projektet nu vunnit detta mycket fina pris i hård konkurrens med projekt från hela världen. Det är ett bevis för att vi är något intressant på spåret, säger Johan Mörnstam, VD för E.ON Energidistribution i Malmö.

Det lokala energisystemet i den skånska byn Simris är ett pilotprojekt som testar att göra en liten ort på landsbygden självförsörjande på el från solceller och vindkraft under avgränsade perioder. I projektet ingår också att styra effektuttaget i ett antal hushåll, demand side repons, genom att erbjuda ett antal kunder att delta genom att installera solceller tillsammans med batterier och/eller styrutrustning för värmepumpar och varmvattenberedare. Projektet invigdes i oktober 2017 och var femte vecka under försöksperioden är de 150 hushållen i Simris självförsörjande på el och inte anslutna till det nationella elnätet.

Priset delades ut under en ceremoni under det pågående energiministermötet inom ramen för CEM9 i Köpenhamn och Malmö.

– Det är kul att konstatera att hela projektet är sprunget ur ett kundbehov, där en vildmarksanläggning i Norrland önskade helt förnybar lokalt producerad energi, samtidigt som elförsörjningen skulle bli säkrare. Av praktiska skäl har vi valt att ha testanläggningen i Skåne men avlägsna byar och anläggningar är ett möjligt användningsområde för tekniken framöver, avslutar Johan Mörnstam.

Fakta:

CEM9, Clean Energy Ministerial 9, är en mötesplats för energiministrar från ett stort antal länder från fem kontinenter. Målet är att diskutera energiomställning. Det är nionde gången mötet hålls sedan starten 2009. Årets möte hålls i Köpenhamn.