Nyheter

Efterfrågan på svenska skogsprodukter ökar

Den svenska skogen blir allt tätare, visar en ny undersökning. Samtidigt ökar efterfrågan på skogsprodukter, skriver Dagens Industri. Utvecklingen förvånar inte Per Nilsson, Redovisningsansvarig för Riksskogstaxeringen vid SLU, som ligger bakom rapporten.

Det har sett ut så här under lång tid. Det har vid få tillfällen historiskt avverkats mer skog än vad som har växt. Dessa gånger har det varit kopplat till omfattande stormfällningar som i slutet av 1960-talet och i samband med Gudrun, 2005, och Per, 2007. Skogen har under modern tid brukats så man inte avverkar mer än det växer för att trygga framtida avverkningsmöjligheter, säger Per Nilsson till Dagens Industri..

Samtidigt är efterfrågan på skog och virke högre än på länge, priserna på pappersmassa ligger på historiska rekordnivåer. Gigantiska investeringar har gjorts  inom cellulosaindustrin och det är något som Danske Banks skogsexpert Johan Freij inte hade trott för ett antal år sen:

 – Vi var många som blev tagna på sängen över den investeringsvåg som skedde efter att man la ner mycket tryckpapperskapacitet för några år sedan. Ur ett skogsägarperspektiv är det fantastiskt med de här investeringarna.

 

Faktorerna som som drivit på efterfrågan på skog är ökad konsumtion av produkter som kräver pappersmassa, såsom förpackningar och mjukpapper, ökad användning av trä i biobränsle och ökat byggande i trä, fortsätter Per Nilsson till Dagens Industri:

– Vi har pratat länge om att bygga i trä, men nu händer det på riktigt. Det ligger oerhört rätt i tiden, vi bygger in koldioxiden i hus som kommer stå minst i 100 år.