Nyheter

Rekordfångst när granbarkborren börjat svärma

Det snabba omslaget till varmare väder har också kick-startat svärmningen av granbarkborrar. Det visar fångsterna i Skogsstyrelsens svärmingsövervakning där rekordmånga borrar hittats i en fälla. Även i Götaland är det höga nivåer i fällorna. Det ökar risken för skadeangrepp på stående skog.

– Svärmningen är mycket intensiv eftersom sommarvärmen har kommit rejält. Redan för en vecka sedan såg man gnagmjöl efter nyinborrade granbarkborrar i södra Sverige och det lär finnas i norr nu också, åtminstone längs Norrlandskusten, säger Gunnar Isacsson, expert på skadeinsekter vid Skogsstyrelsen.

Fällorna finns utplacerade på 16 antal platser över hela Sverige och i fällan som finns i Torpshammar i Västernorrlands län noteras en rekordfångst med över 12 000 granbarkborrar i fällan. Även i Götaland är det mycket i fällorna med fångster på över 10 000 på en vecka.

– Är det mer än 10 000 barkborrar i en fälla per säsong bedöms risken som stor för angrepp på granskog. Nu har vi över 10 000 på bara en vecka på en del håll, så då får vi beteckna det som väldigt högt, säger Gunnar Isacsson.

Även förra året slogs rekord i Skogsstyrelsens fällor, då på Norrlandskusten när 11 000 granbarkborrar fångades i fällorna i Norra Furuberg, en mil väster om Hassela.

Västernorrlands län förutom Örnsköldsvik, större delen av norra Gävleborg samt sex berörda kommuner i Jämtland, är fortfarande klassat som bekämpningsområde och där är risken för angrepp fortsatt som störst. I fjol observerades många nya angrepp i Östra Västmanland till norra Uppland där det kan vara bra att vara observant.

Under hösten och vintern har det varit mycket nederbörd på många håll och det bör ha gett granarna bra motståndskraft men på torrare marker kan det ändå finnas en förhöjd risk för angrepp.

– Det är viktigt att skogsägaren upparbetar höstens och vinterns färska granvindfällen och grövre snöbrott som vi haft gott om i mellersta och norra Sverige efter en snörik vinter. Gör man det nu och får ut det ur skogen inom tre till fyra veckor, följer både föräldrabaggarna och larverna med till industrin, säger Gunnar Isacsson.

Träd som dog i fjol har i princip inga granbarkborrar kvar och gör därför bättre nytta om de lämnas i skogen. På sådana träd finns också naturliga fiender kvar som kommer angripa granbarkborrens larver om några veckor.