Nyheter

Polarbröd skriver under upprop för skärpning av EU:s klimatstrategi

Polarbröd jobbar ständigt för att skapa förutsättningar för en uthållig försörjning. Därför har Polarbröd tillsammans med 18 andra företag skrivit under ett brev till EU:s energiministrar om att uppdatera och skärpa EU:s klimatstrategi och 2030-mål utifrån Parisavtalet.

I år är en vändpunkt i den globala klimatdebatten. I oktober 2018 kommer IPCC att lägga fram en särskild rapport rörande målet att inte överstiga en temperaturökning på 1,5 grader Celsius. Ett utkast till rapporten tyder på att vi under 2040-talet sannolikt kommer att gå över nyckelmarkören på 1,5 grader, och att detta kommer att bli extremt svårt att undvika.

I slutet av maj samlar Ministeriet för ren energi världens nyckelekonomier till Köpenhamn och Malmö för att diskutera hur man påskyndar den globala rena energitransitionen. Europeiska unionens energi- och klimatstrategi samt 2030-målen kommer att vara viktiga delar i dessa diskussioner.

Uppropet som Polarbröd skrivit under är ett uppmaning till de europeiska ledarna att sätta ambitiösa mål i EU:s Clean Energy Package, med tanke på Parisavtalet och behovet av att öka takten i medlemsländernas utsläppsminskningsplaner (Nationally Determined Contributions, så kallade NDC:er) . Med ett starkt Clean Energy Package har EU möjlighet vara drivande i omställningen och kan därmed också uppmana andra aktörer med stor klimatpåverkan att agera mer kraftfullt mot utsläppen.

– Klimatförändringar åsamkar redan planeten och mänskligheten stora förluster, medan vi fortsätter att öka halten av kolföreningar i atmosfären bortom det forskningen säger är förenligt med ett klimat stabilt nog att försörja vår civilisation. Därför är det hög tid att öka takten i omställningen till ett 100% förnybart energi- och transportsystem, säger Anna Borgeryd, delägare och chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.

De företag som skriver under uppropet är:
Polarbröd
IKEA
H&M
Vestas
Löfbergs
Bring
Riksbyggen
Castellum
HSB
Lantmännen
Ørsted
Sveaskog
Carlsberg
Velux
Grundfos
Danfoss
Novozymes
Novo Nordisk
OX2