Nyheter

Kraftringen förskönar stadsmiljön och gör elkraften synlig

Som elnätföretag är det generellt sett en regel att försöka verka utan att synas. El är en vardagsnära produkt som vi i Sverige har lyxen att ta i stort sett för given.

I tider av högt uppsatta miljömål och dito ambitioner för att skapa såväl ett bättre samhällsklimat som en hållbar global miljö för nästa generation att ta över, tycker vi det är dags att lyfta fram elenergin. Rätt producerad har den en enorm potential att vara en motor i det fortsatta, hållbara samhällsbyggandet.

Som ett led i att visualisera elenergi, i kombination med att bidra till ett öppet och inkluderande samhälle, så har Kraftringen, i nära samarbete med Lunds kommun, Folkuniversitetet och Lunds konst/designskola under våren 2018 hållit en tävling för skolans elever. Temat var ”Kraften bakom dig” och ”Social inkludering” och bidragen togs fram i ett format för att passa de kabelskåp som finns på många tusentals platser över hela landet.

– Det var inget lätt jobb att välja ut våra fem vinnare bland alla de fantastiska bidragen, säger Mia König, jurymedlem och chef för Marknad & kundupplevelse på Kraftringen. Eleverna hade alla gjort fantastiskt bra och fascinerande skilda tolkningar av temat och det är en stor ära att nu få avtäcka de nydekorerade skåpen på Mårtenstorget och Stortorget i Lund.

Kabelskåpen avtäcktes i en ceremoni på Stortorget den 22 maj 2018.

Försöket med dekorerade kabelskåp kommer nu att utvärderas för att bedöma potentialen att expandera konceptet till fler platser.

På bilden:
En av de fem vinnarna i Kraftringen och Lunds konst/designskolas tävling på temat ”Kraften bakom dig” och ”Social inkludering är Jess Goldsmith och hennes ”Kraften bakom färgen”.
Foto: Petter Duvander/Kraftringen