Nyheter

Världens energiministrar samlas i Öresundsregionen

Den 23-24 maj står Sverige tillsammans med Danmark, Finland, Norge, Europeiska kommissionen och Nordiska ministerrådet värdar för ministermötena Clean Energy Ministerial och Mission Innovation i Malmö och Köpenhamn.

Temat för ministermötena Mission Innovation 3 (MI-3) och Clean Energy Ministerial 9 (CEM9) är Energy Integration and Transition med fokus på utvecklingen och spridningen av energiteknik för framtidens behov. Under mötena samlas energiministrar för världens främsta energinationer och företrädare för näringsliv, forskning och akademin, civilsamhället och internationella organisationer. Tillsammans arbetar de mot det gemensamma målet att skynda på omställningen till hållbar energi.

– Värdskapet för dessa möten är ett viktigt åtagande för Sverige, våra nordiska grannar och Europeiska kommissionen för att bidra till arbetet med hållbara energisystem globalt. Internationellt forsknings- och innovationssamarbete är centralt för att nå detta mål och något som Sverige har stor nytt av, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (S).

På MI-3 i Malmö och på CEM9 i Köpenhamn deltar representanter från regeringarna i Argentina, Australien, Brasilien, Chile, Danmark, Finland, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Nederländerna, Norge, Polen, Ryssland, Saudiarabien, Sydafrika, Sydkorea, Sverige, Storbritannien, Tyskland, USA, Österrike samt EU-kommissionärerna för Energiunionen Maroš Šefčovič respektive för klimat och energi Miguel Arias Cañete.