Nyheter

Venture Cup vinnarna ska rädda världens förorenade sjöar

En av framtidens största utmaningar är tillgången till rent vatten. Atium som ikväll tog hem priset som Impact Maker i Venture Cup Västs regionfinal, har lösningen.

Startupbolaget Atium utvecklar en ny forskningsbaserad teknik för att selektivt rena vatten från giftiga tungmetaller på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt. Deras teknik gör det möjligt att rena väldigt låga koncentrationer av tungmetaller i vatten vilket skapar stor nytta inom kemisk-, gruv- och metallindustri. Tekniken kommer även till stor nytta vid dricksvattenrening.

Bakom den patentsökta tekniken står Björn Wickman som forskat inom kemisk fysik på Chalmers. Tillsammans med Emma Ericson och Johan Björkquist som läser på Chalmers Entreprenörsskola har teamet fortsatt utveckla och verifiera tekniken.

– Under tävlingens gång har vi fått mycket uppmärksamhet och bra feedback. Möjligheten att pitcha inför en kompetent jury har också varit betydelsefullt. Vår medverkan har hjälpt oss att utveckla Atiums erbjudande och förberett oss för framtida möten med kunder och investerare,säger Emma Ericson.

Atiums kortsiktiga mål är att etablera sig på en nischmarknad där tekniken kan skapa stor nytta inom industrisanering för att sedan bredda till andra applikationsområden såsom rening av dricksvatten. Teamets långsiktiga mål är att påverka lagkrav och industristandarder mot användning av mer effektiva och hållbara vattenreningsmetoder.

Vinsten i Venture Cup Västs regionfinal gav Atium innebär inte enbart en prischeck på 50.000 kronor utan även en direktkvalificering till Sverigefinalen där teamet i september gör upp om ytterligare prispengar och prestige titeln Venture Cup Startup of the Year.

Pris: Impact Maker
Idé: Atium
Team: Björn Wickman,Emma Ericson & Johan Björkquist
Lärosäte: Chalmers Tekniska Högskola
Boendeort: Göteborg

Bild: Teamet bakom Atium, från vänster Björn Wickman, Emma Ericson & Johan Björkquist.

Foto: Emmy Jonsson