Nyheter

Tyskt pappersbruk väljer Ragn-Sells returpapper

Det tyska pappersbruket Varel står för en stor del av avsättningen för Ragn-Sells returpapper. Det som började i blygsam skara är idag Ragn-Sellsägda Recyclables största kund med leveranser från Ragn-Sells i tre länder. Kvaliteten på råvaran är en av orsakerna till att Varel väljer returpapper från Ragn-Sells.

När Leif Lennartsson, som har en bakgrund inom pappersbruksbranschen, tillträdde sin tjänst som försäljningsansvarig för papper vid Ragn-Sells Recyclables var avsättningen för wellpapp låg.

– De små volymer vi hade avsattes på den svenska marknaden och jag anställdes för att utveckla affären. När jag började utgick jag från en karta över norra Europa för att se vilka pappersbruk som kunde vara intressanta för Ragn-Sells rent geografiskt. För långa avstånd gör nämligen att frakten äter upp affären, säger Leif Lennartsson.

Tyskland är den största returpappersmarknaden i Europa. Leif fastnade därför för ett stort tyskt pappersbruk, Varel, som ligger i staden med samma namn, nordväst om Bremen.

– Varel passade väldigt bra in och jag tog kontakt och frågade om intresse. Jag fick direkt kontakt med en person på inköp som fortfarande är min kontaktperson. Det som började i blygsam skara har idag blivit vår största kund på returpapper.

Nordisk råvara eftertraktad
I dag levererar Recyclables en stor mängd returpapper till Varel, från Ragn-Sells i Sverige, Norge och Danmark.

– Att det blivit i den omfattningen har dels att göra med att vi ligger inom ett rimligt avstånd för Varel för att vara en intressant partner. Den viktigaste orsaken finns dock i själva returpappret. När man producerar använder man skogsråvara eller returfiber eller en kombination av de båda. I Tyskland finns det förhållandevis lite skog och man använder därför mycket returfiber. I Norden finns mycket skog och därför använder vi mycket skogsråvara vid produktion av förpackningspapper i de nordiska pappersbruken. För att återvinningen i Tyskland ska fungera måste skogsråvara tillföras, annars blir fibern för svag.

Den nordiska råvaran är helt enkelt mer eftertraktad än den kontinentala eftersom den innehåller mer skogsråvara, även kallad nyfiber. Genom att tillföra nyfiber till den kontinentala returfibern får man bättre egenskaper och högre styrkevärden på pappret.

– Därför gynnas Varel produktionsmässigt av att använda vår råvara som man är beredd att betala ett högre pris för. Man vill helt enkelt ha tillgång till den nordiska fibern, tillsammans med annan returfiber, för att hålla en hög kvalitet.

Behovet av wellpapp ökar
Varje år samlar Ragn-Sellskoncernen in cirka 300 000 ton returpapper från bland annat detalj- och livsmedelshandeln i Sverige, Norge, Danmark, Estland och Polen.

– Det balas på våra anläggningar innan det hämtas av transportör och körs till pappersbruk för återvinning.

Trots att produktionen av tidningspapper minskar då tidningar i större utsträckning läses på Internet så ökar marknaden för returpapper totalt.

– Behovet av förpackningar ökar på grund av ökad Internet-handel och ökad levnadsstandard som gör att vi konsumerar mer handelsvaror, och genom det behöver vi fler förpackningar. Mer förpackningspapper behövs och därför blir insamlad wellpapp en allt viktigare råvara, säger Leif Lennartsson.

Förutom exporten till Tyskland så levererar Recyclables återvunnen wellpapp till de inhemska pappersbruken i Norden och till andra stora pappersbruk i Europa och Asien.

Källa: Ragnsells