Nyheter

En kraftsamling för arbetskraft i Pajala

Det senaste året har arbetsmarknaden har varit glödhet i Malmfälten. Och den blir ännu hetare när gruvan i Pajala öppnar igen i sommar. Bristen på arbetskraft är nu så stor i Pajala att Arbetsförmedlingen anordnar en kraftsamling den 17 maj för att råda bot på bristen på arbetskraft.

I sommar tänker det nya bolaget Kaunis Iron öppna gruvan i Pajala igen, och har redan börjat rekrytera arbetskraft. Omkring 300 personer kommer att sysselsättas i den nygamla gruvan, och en hel del fler i kringeffekter på andra håll i Pajala. Den 17 maj är det dags för en kraftsamling i Pajala för att möta den utmaningen.

Inte tillräckligt med arbetskraft

Att kalla det kraftsamling är också lite symboliskt, för nu är det allvar inför öppnandet av gruvan. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med arbetskraft i Pajala.

– Det är viktigt att vi kraftsamlar så att vi tillsammans med andra aktörer över hela landet kan visa de möjligheter som kommer att uppstå i Pajala, säger företags-rådgivaren Leif Pääjärvi i Pajala. Vi i Pajala klarar inte det här själva, Östra Norrbotten klarar det inte själva, inte ens Norrbottens län. Det är ju yrkesområden som redan i dag är bristyrkesområden.

Vi skriver historia nu

För det är inte bara gruvan som behöver arbetskraft. Det finns stora behov av arbetskraft i Pajala inom hälso- och sjukvård, besöksnäringen, barn- och utbildning och så finns en stor skogsnäring som också kommer att behöva arbetskraft. Och då behövs hjälp från övriga landet och också från våra grannländer.

– Det känns fantastiskt att få vara med om det här, säger Leif. Vi skriver historia nu när vi kraftsamlar i Pajala för att möta morgondagen. Det är här som jobben och möjligheterna finns.