Nyheter

Ljus framtid för tryckta böcker enligt färsk undersökning

Framtiden ser enligt en färsk undersökning ljus ut för tryckta böcker. Enligt undersökningen kommer tryckta böcker att fortsättningsvis vara viktiga, relevanta, intressanta och uppskattade i jämförelse med e-böcker och ljudböcker.

Som ledande leverantör av bokpapper och papper till bokomslag genomförde Stora Enso i samarbete med forskningsföretaget Opticom International en omfattande undersökning bestående av 80 djupgående intervjuer i 13 länder i Europa, Asien och Nordamerika.

Målet var att få en bättre förståelse för vilka utmaningar och möjligheter som finns för bokförlag och läsare. Deltagarna var förlag, bokhandlare, tryckerier, återförsäljare och nya aktörer, till exempel utgivare av ljudböcker och e-böcker samt företag som digitaliserar böcker.

– En viktig slutsats var att det finns en positiv framtid för tryckta böcker, säger Essi Lauri, VP, Head of Segment Newsprint & Book på Stora Enso Paper.

Framtiden är både tryckt och digital
Även om ljudböcker och e-böcker är viktiga inom facklitteratur och läroböcker tror bara åtta procent av de intervjuade på fortsatt tillväxt för e-böcker.

– Intresset för e-böcker verkar ha nått något av en platå, och många upplever ljudböcker snarare som ett komplement än ett alternativ till fysiska böcker. Man kan lyssna på ljudböcker när man kör bil eller är ute och joggar, då det inte går att läsa en vanlig bok, säger Essi Lauri.

Försäljningen av e-böcker har utvecklats starkt i Storbritannien och USA (som består av cirka 20 procent av marknaden), men på senare år har utvecklingen mattats av och försäljningen av tryckta böcker har inte påverkats så mycket som väntat. I Frankrike och Tyskland står e-böcker för mindre än tio procent av marknaden. På tillväxtmarknaderna verkar intresset för e-böcker svagare trots att antalet människor som använder surfplattor och smarttelefoner ökat snabbt.

Försäljningen av ljudböcker ökar däremot snabbt och utgörs främst av deckare, biografier, kärleksromaner och erotik. Men merparten av deltagarna i undersökningen betraktade ljudböcker som ett komplement och inte en ersättare – konsumenterna får större valfrihet. Det finns inte heller några tecken på att millenniegenerationen skulle föredra digitala böcker mer än andra generationer.

”När allting blir digitalt känns tryckta produkter mer värdefulla”
Undersökningen visar också att människor vill ha en motvikt till all skärmtid. En av de intervjuade uttryckte det så här: ”När allting blir digitalt känns tryckta produkter mer värdefulla.”

– Fysiska böcker ger en helt annan känsla än e-böcker. Det handlar om upplevelsen. Därför är taktila egenskaper och materialets kvalitet viktigt när det gäller pappret och bokomslaget, fortsätter Lauri.

Vissa böcker tycks vara som gjorda för pappersformatet, till exempel inbundna böcker som barnböcker, fotoböcker, böcker man ger i present och olika hobbyböcker, såsom gör det själv-böcker, trädgårdsböcker och kokböcker.

Stora Enso är en global ledare och specialist på pappers- och kartongtillverkning. Företaget har ett av marknadens bredaste portfölj av obestruket trähaltigt och träfritt bokpapper samt ett brett utbud av kartong för bokomslag avsedda för krävande efterbehandlingar som prägling, folieprägling och lackering. Stora Ensos bokpapper och kartong är fullständigt återvinningsbara och baserade på förnybara material.

Foto: Marja Seppälä