Nyheter

Northvolt får in 1,2 miljarder dollar – finansierar expansion i Nordamerika och Europa

När Northvolt monterar sina första batterisystem på Northvolt Dwa i Polen tillkännagav företaget idag att bolaget samlat in 1,2 miljarder dollar för att finansiera planerna för dess ytterligare europeiska och nordamerikanska expansion.

Finansieringen är en förlängning av den konvertibla sedeln på 1,1 miljarder dollar som undertecknades i juli 2022, och har lockat investeringar från fonder märkta mörkgröna i enlighet med artikel 9 i EU:s förordning om hållbar finansiell information (SFDR). Leder för förlängningen är Investment Management Corporation of Ontario (IMCO), BlackRock och Canada Pension Plan Investment Board (CPP Investments), samt den långsiktiga finanspartnern OMERS, som gör sin tredje stora investering i företaget.

Parallellt har Northvolt Dwa monterat sina första produkter för energilagringssystem (ESS) i Gdańsk, Polen som en del av sin driftsättningsprocess. Northvolt producerar batterisystem på en småskalig anläggning i Gdańsk sedan 2019 och har byggt en ny 25 000 kvadratmeter stor anläggning som sätter ihop celler till batterisystem för kunder inom energilagring och industrimarknader. När slutlig validering av produktionslinjer avslutas förväntas kundleveranser påbörjas senare under året.

Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt:

– Jag är stolt över att se att vår fortsatta ansträngning uppmärksammas av investerare, eftersom vi får stort intresse från kapitalmarknaderna för att stödja vårt uppdrag. Engagemanget för global dekarbonisering är starkt, och dessa milstolpar stärker vår position att möta den massiva efterfrågan på hållbara batterilösningar både i Europa och Nordamerika.

Konvertibelrundan på 2,3 miljarder dollar som hittills samlats in inkluderar Goldman Sachs Asset Management, AP-fonderna 1-4 (via det delägda bolaget 4 to 1 Investments), Folksam Group, ATP, Volkswagen Group, AMF, Ava Investors, IMAS Foundation, Baillie Gifford , Swedbank Robur, PCS Holding, Olympia Group, TM Capital, Compagnia di San Paolo genom Fondaco Growth, East Innovate, ADQ, GIC, Chow Tai Fook Enterprises (CTFE) och J. Safra Sarasin. Med denna kapitalhöjning har Northvolt nu säkrat över 9 miljarder dollar i eget kapital och skulder för att leverera över 55 miljarder dollar i beställningar från nyckelkunder, inklusive BMW, Fluence, Scania, Volvo Cars och Volkswagen Group.

Alexander Hartman, CFO på Northvolt:

– Vi har hittat en engagerad grupp investerare som förstår både det akuta behovet och den massiva ekonomiska potentialen för att möjliggöra en snabb elektrifiering av samhället. Det finns dock en lång väg framför oss om Europa och Nordamerika ska nå sin fulla potential som ledare för energiomställningen. För att skapa en väg för global uppvärmning under 1,5°C behöver både den privata och offentliga sektorn mobilisera resurser i en aldrig tidigare skådad skala.

Northvolt battericeller designas och utvecklas för närvarande vid Northvolt Labs i Västerås, Sverige, och Northvolt Cuberg i San Leandro, Kalifornien, USA. Tillverkningen av battericeller ökar vid Northvolt Ett gigafactory, i Skellefteå, Sverige, som kommer att få sällskap av en intilliggande giga-skala återvinningsanläggning, Revolt Ett, som kommer att starta sin verksamhet senare i år. Ytterligare projekt är under utveckling i Sverige, Tyskland och Portugal.

Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan SE och Morgan Stanley & Co. International plc fungerar som gemensamma placeringsagenter till Northvolt.

Foto: Pexels