Nyheter

45% av BNP – men jobben kan hamna utomlands på grund av kompetensbrist

Sverige är ett exportberoende land och exportvärdet uppgår till 45 procent av BNP. Hela 70 procent av allt som exporteras är tillverkade produkter som görs eller förädlas i Sverige, enligt SCB. Samtidigt hopar sig orosmolnen bland många av de tillverkande industrierna – jobben kan hamna utomlands på grund av kompetensbrist.

Både digitaliseringen och den gröna omställningen av industrin ställer helt nya krav.

Nu öppnar utbildnings-, matchnings- och bemanningsföretaget Lernia ansökan till två yrkesutbildningar i Piteå som ska framtidssäkra kompetensförsörjningen.

Svenska industriföretag har länge larmat om utmaningar att hitta teknisk kompetens. Behoven har accelererats i samband med jättesatsningar inom fossilfri stål- och batteriproduktion i norra Sverige. Att lyckas med kompetensförsörjningen är helt avgörande för svensk konkurrenskraft mot andra länder, men även landets förmåga att ställa om till en fossilfri industri.

– Den globala konkurrensen är stenhård. Behovet av tekniskt utbildad kompetens inom industrin är massiv – och det är därför vi tillsammans med näringslivet startar de här utbildningarna, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Utbildnings-, matchnings- och bemanningsbolaget Lernia satsar därför, tillsammans med det lokala näringslivet, på två utbildningar i Piteå som ska ge industrierna avgörande kompetens för morgondagens avancerade industrier. YH-utbildningarna Automationstekniker – drift och underhåll av digitala produktionssystem och Certifierad Produktionsteknikerger teknisk spetskompetens där man lär sig automatisera, felsöka och optimera produktionen. Efter utbildningen kan man exempelvis jobba på Northvolt, ABB eller SSAB.

– Utbildningen var en dörröppnare till ett riktigt spännande jobb. Jag tror behovet bara kommer öka när fler företag väljer att flytta hem produktionen på grund av den turbulenta omvärlden, säger Patrik Lindgren som gick klart utbildningen i fjol och nu jobbar på rymdavdelningen på GKN Aerospace.