Nyheter

Scammare förfinar sina metoder för cyberattacker

Scammare har på senare tid förfinat och utvecklat sina metoder vid cyberattacker. Nu ligger fokus på att få bluffen att se så äkta ut som möjligt, så att du frivilligt uppger dina privata uppgifter.

Hur gör scammarna för att lura dig på information?

Det finns olika metoder för att komma åt din information, men något som blir allt vanligare är att låtsas vara ett stort och känt företag för att på det sättet komma åt dina uppgifter. Exempelvis så skapar scammarna en hemsida som är nästintill identisk som ett välkänt företags hemsida, sedan skickar scammarna ett mejl till dig med en länk som du ska trycka på för att fylla i dina uppgifter.

Det är också allt vanligare med olika jobbluffar, eftersom många rekryteringsprocesser nu sker uteslutande på nätet. Då tar scammaren, som utger sig för att vara ett rekryterande företag, kontakt med dig och uppmanar dig att söka jobb hos dem. Oftast ser den bluffen väldigt äkta ut, då scammaren kanske använder sig att profilbilder från de riktiga personerna som jobbar på det företaget och använder sig av en hemsida som är snarlik. Målet med bluffen är att få tag på dina uppgifter och scamma dig på pengar. Kanske meddelar scammaren att du behöver skicka över pengar för att bekosta någon form av utbildning som du ska genomgå. I de allra flesta fall ska seriösa arbetsgivare bekosta sådant själv dock, så om någon frågar dig efter pengar kan du nästan vara helt säker på att det är en bluff. Skicka aldrig pengar till ett sådant företag.

Hur identifierar och skyddar du dig från bluffen?

Det är svårt att veta om det är en bluff du råkat ut för eller inte, eftersom scammarna använder metoder som får det hela att verka väldigt äkta. Det du kan göra är att vara extra försiktig när du ger ut din personliga information och noga kollar upp om det här företaget är vilka de utger sig för att vara. Du kan också mejla företag och fråga om det är de som har skickat ut det här mejlet eller tagit kontakt med dig.

Oftast är din magkänsla ett bra verktyg, så lita på den. Om något i mejlet eller meddelandet känns fel så öppna inte länken. Du kan också scanna länken i ett virusprogram för att se om länken för med sig skadlig programvara. Du kan också installera programvaror som skyddar dig mot nätfiske och hindrar dig från att gå in på hemsidor som upplevs som osäkra.

För att garantera din säkerhet är ett VPN bäst

Du är en god idé att använda ett VPN. Hur använder man ett VPN? En VPN döljer din IP-adress och gör att du inte syns på nätet. Det skyddar dig också från skadlig programvara och från att trycka på farliga länkar. VPN:et varnar dig för att gå in på webbplatser som inte är säkra och skannar alla filer som du har laddat ned. Om det är någon fil som innehåller skadlig programvara eller virus tas filen omedelbart bort innan du hinner öppna den. Om en hackare får tag på dina uppgifter har vissa VPN-tjänster även möjligt att göra en dataintrångskontroll och se vilka av dina uppgifter som blivit äventyrade och hur.

Bluffarna har på senare tid blivit mycket mer trovärdiga, men genom att använda sunt förnuft och ett VPN bör du kunna undvika att falla offer får sådana attacker.