Nyheter

Valmet levererar en mjukpapperslinje till Metsä Tissues Future Mill-projekt

Valmet ska förse Metsä Tissue med en ny mjukpapperslinje med den senaste tekniken till deras bruk i Mariestad. I leveransen ingår även mäldberedning, automationsutrustning och servicelösningar. Ordern är en del av Metsä Tissues utvecklingsprogram “Future Mill” som siktar på att nå en miljömässig och teknologisk mjukpappersproduktion, i världsklass.

Ordern ingår i Valmets orderingång för första kvartalet 2023. Ordervärdet kommer inte att offentliggöras.

Valmet och Metsä Tissue kan se tillbaka på ett långt samarbete, senast i en ombyggnad av PM 10 i Mänttä, Finland. Valmet har under de senaste åren levererat ett antal energibesparande och effektivitetshöjande uppgraderingar så som Advantage ReDry, Advantage ViscoNip pressar, raffinörer och kontrollutrustning till några av deras andra bruk.

– Med den nya mjukpappersmaskinen ökar vi utbudet av lokalt producerat, hållbart färskfiberbaserat mjukpapper till den skandinaviska marknaden. Det möjliggör pålitliga lokala leveranser av högkvalitativt mjukpapper till konsumenterna. Den nya tekniken ger stora miljöfördelar. Förutom energibesparingar så kan vi minska vattenförbrukningen i tillverkningsprocessen med 50 procent, säger Esa Paavolainen, Vice President Projekt, Metsä Tissue.

– Det är ett sant nöje att få möjligheten att vara med i etableringen av ett helt nytt mjukpappersbruk i Sverige. Vi är hedrade att ha fått förtroendet att leverera en komplett mjukpapperslinje med den senaste tekniken. Vårt långa samarbete är ren utmärkt grund för ett framgångsrikt projektgenomförande, säger Jari Vähäpesola, President Paper business line, Valmet.

Teknisk information

Den nya mjukpappersmaskinen har en designhastighet på 2,200 m/min och är optimerad för låg energiföbrukning och förbättrad produktkvalitet.

Valmets leverans omfattar en komplett mjukpapperslinje med mäldberedningssystem och balhantering samt en Valmet Advantage DCT 200 TS mjukpappersmaskin med den senaste tekniken för hög effektivitet, låg energy- och vattenförbrukning samt minskade CO2-utsläpp.

Leveransen omfattar även Valmets kvalitetskontroll– och övervakningssystem, komplett konstruktion, installationsövervakning, utbildning, ingångkörning och idrifttagning.

Valmet levererar också beklädnader till uppstarten samt Master Maintenance Data-tjänster och fjärrövervakningsstöd från Valmet’s Performance Center.

Den nya maskinen har en tillverkningskapacitet på 70,000 ton vilket ökar brukets nuvarande produktion till 145,000 ton mjukpapper per år.