Nyheter

Gunnar Hökmark, tankesmedjan Frivärld: ”Nord Stream-sabotaget är del i ett större sammanhang”

”Redan före sprängningarna av Nord Stream har Ryssland använt energi­vapnet som utpressning. Risken är att Putin nu framställer dådet som en fientlig handling från väst och kräver kontroll över havsytor i Östersjön. Vi måste förbereda oss på att sabotaget kan vara en del av ett större skeende med sikte mot Europ.”

Det skriver Gunnar Hökmark, ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare EU-parlamentariker (M) i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Det finns skäl att sätta in sprängningarna och gasläckorna kring Nord Stream 1 och 2 i ett större geopolitiskt sammanhang.”

”Mycket är ännu oklart kring sabotage­dåden – men de inträffar i en tid samtidigt som Ryssland har mött betydande förluster sitt anfallskrig i Ukraina och tagit kontrollen över Belarus med närheten till Kaliningrad. Putin genomför en panikartad mobilisering samtidigt som man mött en omvärld som starkt och enat fördömt kriget, den långa raden av krigsbrott och gett sitt stöd till Ukraina.”

”Den strategiska energipolitiken är ett vapen för att slå tillbaka mot omvärlden i form av Europa. Det är en företeelse som även nu blandar sig med krigföringen i Ukraina och som riktar sig mot hela den omvärld som Putin ställde krav på redan före årsskiftet och sedan dess återkommande hotat.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/nord-stream-sabotaget-ar-del-i-ett-storre-sammanhang/

Foto: Udo Schroeter