Nyheter

norelems nya serie med nödstoppsknappar och positionsbrytare ökar driftsäkerheten

Den tyska tillverkaren av standardkomponenter, norelem, introducerar en ny serie nödstoppsknappar och positionsbrytare för att förbättra driftsäkerheten.

Enligt maskindirektivet ska maskiner och system vara utrustade med en anordning för att snabbt stänga av dem i nödsituationer. norelem erbjuder nu en mängd olika produkter som tillgodoser detta behov, vilket kommer att säkerställa säkra avstängningar i olika anläggningsmiljöer. Produkterna i de två serierna av nödstoppsknappar och positionsbrytare är utformade för att manuellt stänga av maskiner och system i händelse av fara.

– Inom tillverkningen är säkerheten absolut avgörande. Att ha rätt system på plats i nödsituationer är en nödvändighet i alla branscher, säger Marcus Schneck, vd för norelem. Självklart vore det idealiskt att de här produkterna aldrig skulle behöva användas, men vi kan inte låtsas att det hela tiden går till 100% som planerat. Det är därför vi introducerar vårt nya sortiment av mekaniska positionsbrytare och nödstoppsknappar.

Nödstoppsknapparna från norelem används för att manuellt stänga av maskiner och system i händelse av en nödsituation. De är designade för att vara manipuleringssäkra och lätta att känna igen genom en standard svampknapp med gul eller röd bakgrundsfärg. För att förhindra oavsiktlig aktivering måste knappen övervinna en viss tryckpunkt för att kunna aktiveras. Nödstoppsknappen låses upp genom att vrida den åt höger eller vänster och alla knappar finns med låsningsfri krage.

Komponenterna överensstämmer med DIN EN ISO 13850 och erbjuder en lång livslängd på minst 50 000 omkopplingsscykler. Beroende på version erbjuder de en täthet på upp till IP67 och är utrustade med två öppnare för ökad säkerhet.

Nödstoppsknapparna finns för installationsöppningar med diametrar 16,2 mm och 22,3 mm och i hus som utanpåliggande version. Minibox-husanslutningen är särskilt lämplig för aluminiumprofiler, eftersom det är ett smalt, kopplingsklart, fullt utrustat hölje, som inkluderar en nödstoppsknapp.

De mekaniska positionsbrytarna är kompletta brytare med kompakt design. Deras plasthus är utrustat med ett gångjärnsförsett och kapslat hus. En M20x1,5 öppning tillhandahålls för att föra anslutningskablarna igenom, som kan anslutas med skruvterminaler. Omkopplarna är utrustade med ett tryckstiftsmanöverdon; detta kan dock ersättas av ett annat ställdon om det behövs för en annan situation.

Dessa nödknappar och mekaniska positionsbrytare finns i 2022 års upplaga av THE BIG GREEN BOOK.

För mer om norelem och för att beställa ett gratisexemplar av THE BIG GREEN BOOK, besök:

www.norelem.se