Nyheter

ABB förvärvar leverantör av kraftomvandlingslösningar

ABB meddelar idag att företaget förvärvar PowerTech Converter (PTC), en ledande leverantör av kraftomvandlingslösningar för spårvagnar och tunnelbanetåg. Förvärvet är en viktig del i ABB Motions externa tillväxtstrategi.

PTC ägs av RCP och har sitt huvudkontor i Berlin, och anläggningar i Holzkirchen, Tyskland och Mount Olive, USA. Med cirka 280 medarbetare genererade företaget intäkter på ungefär 60 miljoner euro 2021. Finansiella detaljer kring transaktionen har inte redovisats och affären förväntas avslutas under fjärde kvartalet 2022, med förbehåll för myndighetsgodkännanden.

– Med förvärvet kommer ABB att utöka sin starka närvaro inom järnvägssegmentet och bli bättre positionerade för att ta vara på tillväxtmöjligheter från industrins ökande efterfrågan på hållbara transportlösningar, säger Tarak Mehta, chef för ABB Motion.

– Vi är glada över att kunna välkomna PTC-teamet till ABB:s globala familj och ser fram emot att bidra till deras innovation- och tillväxtresa. PTC:s avancerade portfölj, som innefattar PowerBriX med dess kiselkarbidteknik (SiC), är ett bra komplement till vårt eget erbjudande och möjliggör för Traction-divisionen att tillhandahålla kunderna ett av de mest omfattande erbjudandena av kraftomvandlare på marknaden. Dessutom kommer kunderna att gynnas av ABB och PTC:s gemensamma innovationer av framtida tekniker av än mer energieffektiva lösningar, säger Edgar Keller, chef för ABB:s division Traction.

Kraftomvandlare är en viktig del i alla järnvägsfordon eftersom de sköter energiförsörjningen av viktiga system som förbättrar passagerarkomforten, till exempel HVAC-system, belysning, säkerhetsutrustning, dörrar samt laddning av fordonets batterier.