Nyheter

Världens första vätgasproducerande havsbaserade vindkraftverk får innovationsstöd från brittiska regeringen

Vattenfall har fått 9,3 miljoner GBP i innovationsstöd från den brittiska regeringens fond Net Zero Innovation Portfolio Low Carbon Hydrogen Supply 2.

Pengarna ska användas för att utveckla världens första vätgasproducerande havsbaserade vindkraftverk där elektrolysören är placerad direkt på ett befintligt vindkraftverk i drift.

Pilotprojektet vid Vattenfalls havsbaserade vindkraftspark i Aberdeen Bay kommer att ha en effekt om 8 MW och kommer dagligen att kunna producera tillräckligt med vätgas för att driva en vätgasbuss i 2 400 mil. Vätgasen kommer att transporteras via en rörledning till hamnen i Aberdeen.

– Vi är väldigt glada för stödet från den brittiska regeringen. Vätgaselektrolysörer placerade på havsbaserade vindkraftverk kommer sannolikt att vara det snabbaste och billigaste sättet att tillhandahålla fossilfri vätgas i stor skala, säger Danielle Lane, landschef för Vattenfall i Storbritannien.

Projektet, som kallas ”Hydrogen Turbine 1 (HT1)”, syftar till att vara det första projektet i världen där man testar full integration av vätgasproduktion. Inom ramen för HT1 kommer man också att kartlägga utvecklings- och samrådsprocesser för storskaliga vätgasprojekt som samlokaliseras med havsbaserade vindkraftparker för att påskynda en framtida utveckling.

Tillgången på stora mängder fossilfri vätgas kommer att spela en viktig roll för att minska koldioxidutsläppen inom tung industri (främst inom stål-, kemikalie- och gödsel samt raffinering) och tunga transporter.

Arbetet påbörjas omgående med målsättningen att den första produktionen ska ske redan 2025-