Nyheter

Polarium startar produktion i ny fabrik i Sydafrika

Nu öppnar det svenska batteriföretaget Polarium sin tredje fabrik, denna gång i Kapstaden, Sydafrika. Produktionsanläggningen har etablerats i nära samarbete med American Tower Corporation (ATC) i Afrika och har en årlig produktionspotential på mer än 300 000 batterier. Fabriken i Sydafrika blir Polariums tredje och de tidigare ligger i Mexiko och Vietnam.

Med fabriken stärker Polarium sin närvaro och kan möjliggöra en snabbare service för kunder i Subsahariska Afrika.

2017 ingick Polarium och ATC i Afrika ett strategiskt partnerskap, och 2021 ingick man ett mångmiljonkontrakt där ATC säkrade tusentals litiumjon-drivna backuplösningar till den afrikanska marknaden de kommande åren. Det fördjupade partnerskap har möjliggjort för Polarium att etablera en ny fabrik i Sydafrika. En fabrik som vid full drift kommer att ha kapacitet att producera över 300 000 batterier per år, motsvarande 4 GWh.

– Invigningen av vår sydafrikanska produktionsanläggning är ytterligare en milstolpe för Polarium och en rolig fortsättning på vårt långsiktiga och framgångsrika partnerskap med ATC. Vi ökar inte bara vår produktionskapacitet, vår operativa serviceförmåga och flexibilitet växer också – genom att produktionen blir närmare våra slutmarknader på den afrikanska kontinenten, säger Stefan Jansson, VD på Polarium.

En stor andel av telekomtornen söder om Sahara saknar tillgång till pålitliga elnät. Historiskt har dessa drivits av dieselgeneratorer eller blybatterier som reservkraft. Genom att byta ut de gamla reservkraftslösningarna mot Polariums innovativa litium-jonbatterier har ATC sedan 2017 reducerat sina scope 1-utsläpp och halverat sin användning av fossila bränslen. Nu etableras en fabrik för ett ytterligare utökat samarbete.

– Samarbetet med Polarium har gjort det möjligt för oss att använda förnybara energikällor mer effektivt. Detta är vår största prioritet och en viktig del av ATC:s hållbarhetsprogram. För den sydafrikanska regeringens mål passar det perfekt att lägga till mer förnybar energi till energimixen för att minska sitt kolberoende till 2030, säger Anne Mclaren CEO på ATC South Africa.

Fabriken kommer att drivas med en kombination av solenergi och Polariums energilagringslösningar. Över 200 personer kommer så småningom att anställas i fabriken, som dessutom beräknas skapa minst lika många arbetstillfällen för underleverantörer i närområdet.