Nyheter

Sinusplåt i inomhusmiljö för en visuell effekt

Det är extremt ovanligt att plåtslagare arbetar inomhus. Christian Wihlsson och Stefan Andreasson har sammanlagt 55 års erfarenhet som plåtslagare, och ingen har tidigare arbetat med ett projekt inomhus. Förrän nu.

Det är en stor lärandemiljö på Chalmersområdet i Göteborg som genomgått en omfattande renovering, och i den nya miljön har plåt fått en framträdande roll.

– Under mina 22 år som plåtslagare är detta första gången som jag arbetar inomhus. Det är otroligt bekvämt att vara inne, det hade ju varit perfekt att ha ett projekt inomhus varje vinter, men denna typ av uppdrag är ovanliga. Nu när solen tittar fram börjar man dessutom längta ut. Ibland arbetar man i snöstorm, regn på tvären eller vind på 11 sekundmeter men det glömmer man när solen tittar fram, då är allt förlåtet., säger Christian Wihlsson som driver Knallens Plåtslageri AB.

Inomhusmiljö med flexibla ytor för studier

Den stora hallen som Christian och hans kollega Stefan arbetat i under flera månader är nu öppen för studenterna och kreativiteten är igång. Det stora betonggolvet är markerat med gula linjer som ramar in olika arbetsytor som eleverna kan abonnera.

Projektet som har namnet Tracks startade i mars 2021. Fastighetsägaren Akademiska Hus har drivit projektet åt Chalmers Tekniska Högskola som huserar i lokalerna. Målet var att skapa flexibla ytor med gott om plats för fullskaletest, men också mindre ytor för studenterna att mötas och studera på.

Vilka är Akademiska Hus?

Akademiska Hus är ett av Sveriges största fastighetsbolag. De bygger, utvecklar och förvaltar miljöer för utveckling, forskning och innovation, för högskolor och universitet. I deras fastigheter studerar och arbetar ca 320 000 personer. Projektet Tracks är ritat av arkitekterna CaseStudio AB.

Knallens Plåtslageri har flera samarbetspartners i branschen som öppnar möjligheter att lägga anbud på nya projekt. Här på Tracks är det Tommy Byggare som är totalentreprenör, och när de tog in en byggledare som Knallens Plåtslageri arbetat med tidigare fick Christian möjlighet att lägga ett anbud. Projektet har formats efter hand och Christian har haft en nära dialog med arkitekt, fastighetsägare och entreprenörer för att alla ska bli nöjda med resultatet

Ett projekt som växt

– Vi har haft ett bra samarbete och projektet har flutit på bra. Alla vill ju samma sak, man vill att arbetet ska bli färdigt och att resultatet ska uppfylla beställarens förväntningar. När alla fokuserar på det blir det enkelt. Till en början fick vi en ritning över hallen och estimerade att arbetet skulle ta 1-2 månader. Efterhand har fler moment tillkommit och nu har vi arbetat här i 6 månader. Vi har bland annat gjort fönsterbleck och överbleck till 150 fönster, och dörrfoder i plåt till 75 dörrar, säger Christian.

Sinusplåtens visuella effekt

Man väljer oftast att arbeta i plåt för att komma åt materialets motståndskraftiga egenskaper. Den silverfärgade plåten som använts i hallen har istället valts på grund av sitt utseende. Plåten kallas för sinusplåt och har uttrycksfulla vågformer med ett perforerat hålmönster. Tillsammans med textilier och andra ytor skapar sinusplåten en intressant effekt i hallen.

För att skapa en mer levande känsla har arkitekten valt att arbeta med sinusplåt i två olika profiler. All plåt i projektet har beställts genom Bevego, och sinusplåten som tillverkats av företaget Ruukki heter Design Paris S55 och Design Tokyo S18. S55 är en större profil med vågformer på ca 55 mm, och S18 har mindre vågformer om ca 18 mm. All sinusplåt är silverfärgad.

Vilka är Knallens Plåtslageri?

Knallens Plåtslageri startade 2018 när Christian hade köpt upp ett par mindre plåtslageri för att få tillgång till en maskinpark. Sedan anställde han vännen och plåtslagaren Stefan Andreasson med 30 års erfarenhet i branschen. De visste inte riktigt hur de skulle ta nästa steg och få in nya kunder, så de satte sig ner och väntade. Efter en vecka hade flera kunder hört av sig och sedan dess har det varit fullt upp. Idag har de anställt ytterligare en plåtslagare och har även en lärling i teamet.

– Vi fick in många stora uppdrag direkt, och det är en utmaning att vara ett nystartat bolag och beställa stora mängder material. Där var Bevego och John-Olof till oerhörd stor hjälp. Eftersom att Bevego kände till mig och Stefan sedan tidigare fick vi deras förtroende och ovärderlig hjälp. Så nu kan vi inte byta från Bevego!, säger Christian och skrattar.

Snabba och pålitliga leveranser är något som Knallens Plåtslageri värdesätter högt. Christian betonar att Bevego alltid kommer när dom lovar! Bevegos turbil gick titt som tätt till verkstaden i Borås, och det material som inte skulle mellanlanda i verkstaden körde Bevego ut direkt till arbetsplatsen i Göteborg. Eftersom att lastbilen var försedd med en påhängstruck kunde chauffören dessutom hjälpa till att få in materialet inomhus där arbetet skedde.

Trappräcke i sinusplåt

I så stor utsträckning som möjligt bearbetar Knallens Plåtslageri plåten i sin verkstad, för att spara tid ute på arbetsplatsen. Den längsta sinusplåten i projektet är 6 meter och att montera den på väggen längst med innertaket är tungt och krävande, men det klurigaste i projektet var de snedskurna trappräckena i sinusplåt.

– Trappräckena fick vi kapa för hand. Vi lade ut plåten på golvet och fick lägga ett pussel. Inte nog med att plåten ska kapas diagonalt i en viss vinkel, eftersom att kanterna överlappar varandra måste man också ta hänsyn till perforeringen. Om inte hålen matchar tappar man den perforerade effekten helt, och plåten ser slät ut. Jag har inte så bra tålamod så det var Stefan som räddade oss här,  säger Christian

Populär nitskruv från Novipro

Vid trappan poängterar Christian att de använt sin favoritskruv från Novipro, också inhandlade via Bevego. Nitskuven från Novipro ersätter popniten när plåt ska fästas i plåt, och till skillnad från en popnit kan nitskruven enkelt skruvas ur och sedan skruvas tillbaka på samma eller ett annat ställe. I detta projekt har Knallens Plåtslageri använt nitskruven i flera olika standardfärger, som har matchat perfekt till både silverfärgade och svarta plåtar.