Nyheter

LO: ”Yrkesprogrammen har slaktats i marknadsskolan”

”Marknadsskolan har fått härja fritt och tillåtits tränga undan yrkesprogrammen. Att undervisa med begagnade läroböcker är mer lönsamt än att göra det med skogsmaskiner.”

Det skriver LO:s Elsa Alm i en debattartikel i Expressen idag:

”Ungdomar drabbades hårt, ekonomiskt och socialt av pandemin, men redan innan dess var ungdomsarbetslösheten och tröskeln till en trygg anställning för hög. En anledning till det är att marknadsskolan fått härja fritt och tränga undan yrkesprogrammen. Samtidigt skriker näringslivet efter yrkesutbildad arbetskraft. Det är dags att ta tillbaka kontrollen över skolan.”

”Lönsamhetshungern gör att friskolor satsar på så billiga program som möjligt genom att plocka russinen ur kakan. Ett tydligt exempel är våra lantbruksgymnasier där det är kostsamt att ha utbildning i stora skogsmaskiner och lära ungdomar hantera dessa. Lantbruket och svenskt skogsbruk behöver ny arbetskraft samtidigt som vinstdrivande skolor tillåts att slakta utbildningarna. Det gör de till exempel genom att satsa på smådjursinriktning utan att ta ansvar för helheten i utbildningen.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/yrkesprogrammen-har-slaktats-i-marknadsskolan/