Nyheter

Ny markplacerad solcellspark vid Bollnästravet

Längs med Norra stambanan ligger Bollnästravet som är en av Bollnäs stora mötesplatser.  Travbanan har varit ett nav i Bollnäs sedan början av 1950-talet och är numera en toppmodern anläggning med en ny markplacerad solcellspark installerad av HPSolartech.

Bollnästravets satsning på solenergi visar vägen för andra travbanor och idrottsanläggningar om möjligheten att investera i klimatsmart solenergi.

– Att investera i innovativa energilösningar ligger i tiden och är ett måste för att kunna vara med och möta vårt gemensamma klimatmål om ett fossilfritt samhälle. säger Bollnästravets VD Stefan Samuelsson.

Bollnästravet har med hjälp av HPSolartech valt att investera i solenergi från markplacerade solceller. Travbanans utformning med ett stort, platt och öppet grönområde i mitten av banan gör platsen idealisk för en solcellsanläggning. Den strategiska placeringen av solcellerna skymmer ingen sikt för åskådarna och är därmed en win-win-faktor. Det stora tomma området som omges av själva travbanan används och utnyttjas optimalt för miljövänlig solenergi.

HPSolartechs involvering i Bollnästravet har omfattat ett helhetskoncept, likt andra uppdrag där HPSolartech installerar solceller. Istället för att göra valda delar och ombesörja leverans av specifika komponenter tar HPSolartech ett helhetsansvar för sina installationer, inklusive uppföljande service.

Det är fortfarande många som höjer på ögonbrynen och undrar om solenergi är värt att investera i med tanke på att Sverige och norra Europa oftast uppfattas som solfattigt. Kenny Fogel, VD på HPSolartech, förklarar:

– Sverige har i genomsnitt 1821 soltimmar per år vilket är samma som ungefär Tyskland eller Holland, som båda har en stor andel solenergiparker. Kenny Fogel förtydligar också att solceller faktiskt fungerar bättre i ett kallt klimat.

Solen lyser alltid och även om den inte värmer oss alla dagar så tar solcellerna emot solens strålar som omvandlas till miljövänlig energi, helt fri från utsläpp. Den geografiska lokaliseringen spelar alltså mindre roll för solcellernas placering, och Bollnästravet är ett tydligt och välfungerande exempel på att solceller även kan installeras i Norrland. Solcellerna är relativt underhållsfria och även när det snöar behöver inte solpanelerna skottas fria från snö. Låt helt enkelt snön ligga kvar så smälter den när solen tittar fram, och då går det relativt fort eftersom de svarta solpanelerna snabbt blir varma.

Foto: Krasimir Tanev