Nyheter

Northvolt sätter press på regeringen: vill bryta kobolt

Produktionen av litiumjonbatterier för elbilar kräver den eftertraktade metallen kobolt, som i dag förknippas med barnarbete i kongolesiska gruvor.

I Sverige bedrivs idag ingen gruvbrytning för kobolt. Kobolt har däremot hittats på flera platser, bland annat i Kleva gruva, Venafältet (Bergslagen), Kiskamavaara (Kiruna) och kring Lainjaur (Skelleftefältet).

En annan källa till kobolt är genom återvinning, där stor potential finns. Uppskattningsvis tio ton kobolt omsmälts i Sverige varje år, medan vår användning ligger på över 500 ton.

Nu vill Northvolt utvinna svenska koboltfyndigheter. Inte minst för att säkra en hållbar produktion. Och det är bråttom.

Nu kompliceras frågan av långa tillståndsprocesser och ett Miljöparti som har varit emot ny gruvbrytning.

– Vi utesluter inte nya gruvor men då ska det ske med högt ställda miljökrav och med stor respekt för samernas rättigheter, säger Miljöpartiets näringspolitiska talesperson Amanda Palmstierna till Expressen.

Kongo står idag för 59 procent av världsproduktionen av kobolt. Här finns världens viktigaste koboltreserver, över tre miljoner ton kobolt, i vad som kallas Centralafrikanska kopparbältet.

12 länder står för resterande världsproduktion, exempelvis Kina, Kanada och Zambia, med mellan 4 och 7 procent av marknaden. Inom EU sker brytning av kobolt i Finland och Nya Kaledonien (Frankrike).