Nyheter

Kanthal: Det är dags att elektrifiera stålindustrin

Framtidens värmeteknik är i fokus när Kanthal lanserar en ny kampanj riktad mot stålindustrin. Och det är elektriska värmelösningar som gäller framöver, enligt företaget.

Elen ger stålproducenterna exakt temperaturkontroll samtidigt som de minimerar utsläpp av koldioxid och energikonsumtion.

Stål är fortsatt en av världens mest använda och efterfrågade handelsvaror, trots att tillverkningsprocesserna är både energikrävande och källa till stora mängder koldioxidutsläpp. Utsläppen kommer inte minst från de olika värmeprocesserna, som traditionellt drivs av gas eller olja.

Men Kanthal har visat att elektrisk värme är ett gångbart alternativ.

– Om industrin ska uppnå sitt mål om fossilfritt stål så måste man sluta använda fossila bränslen i sina värmeprocesser. Elektrifiering är det mest lovande sättet att uppnå detta, säger Kanthals vd, Anders Björklund.

Syftet med kampanjen är att öka kunskapen om elektrifiering och de fördelar som elektrisk värme bidrar med till olika processer inom ståltillverkningen. Kanthal har med framgång redan hjälpt ett stort antal kunder att övergå till elektriska lösningar.

Företaget använder också elektriska värmelösningar i sitt eget stålverk i Hallstahammar, vilket ytterligare bevisar att elektrisk värme klarar stålindustrins krav.

– Det finns många felaktiga uppfattningar om elektrisk värme, till exempel att den inte kan nå tillräckligt höga temperaturer. Men med vår teknik kan du elektrifiera alla typer av värmeprocesser inom ståltillverkning. Som vi har bevisat så har Kanthal tekniken, värmeexpertisen, resurserna och den globala närvaro som krävs för att elektrifiera alla energiintensiva värmeprocesser.

Förutom att eliminera utsläpp av koldioxid och kväveoxider samt förbättra värmeeffektiviteten, ger elektriska värmelösningar en precis temperaturkontroll. Dessutom låter och ryker de mindre, vilket ger tystare och renare produktionsprocesser och ett bättre arbetsklimat.

Mer information hittar du på:

kanthal.com/electrification