Nyheter

Svenska landslaget i Timbersports till OrsaYran 10 juli

Den 10 juli kommer delar av det svenska och norska landslaget i Timbersports till OrsaYran. Sporten är redan stor internationellt och är på framfart i Sverige. Några av världens bästa atleter kommer visa upp sporten i Moraeusparken onsdag kväll kl 19.

STIHL Timbersports är en internationell tävlingsserie i extremsport. Grenarna i sporten har sitt ursprung från skogshuggare som på 1800-talet tävlade mot varandra i att hugga ned träd och såga stockar. Styrka, erfarenhet, precision, uthållighet och nerver av stål är avgörande för att lyckas i en tävling.

När Timbersports gör nedslag på OrsaYran kommer atleterna visa upp flera spektakulära grenar med sylvassa yxor, kraftfulla motorsågar och en två meter lång handsåg. De kommer även visa upp den öronbedövande grenen Hot Saw med en specialbyggd motorsåg på upp till 62 hästkrafter där motorn är tagen från en jet ski eller snöskoter.

Till kvällen på OrsaYran tar man med sig den större delen av det svenska landslaget och även norske landslagsrepresentanten Jon Arne Borg Engø. På plats finns Calle Svadling, tidigare nordisk mästare, Pontus Skye, Johannes Eriksson, Samuell Hell och Emil Hansson – årets bronsmedaljör i Timbersports Rookie-VM.

Även Ferry Svan, Gunde Svans son, från Vansbro i Dalarna kommer att finnas på plats under kvällen och visa upp sina färdigheter. Ferry har engagerat sig i Timbersports sedan 2014, men det stora genombrottet kom 2017 när han som första svensk deltog i ett rookie världsmästerskap och även tog hem världsmästartiteln. Ferry Svan blev nyligen sexa i den internationella tävlingen Champions Trophy tidigare i år.

Nästa tävling som hägrar för det svenska landslaget är Trollhättan Cup och därefter Nordiska Mästerskapen i Norge.

Bilden:
Från vänster: Calle Svadling, Johannes Eriksson och Ferry Svan
Foto: STIHL Timbersports