Nyheter

Euro Mine Expo öppnar med mässa, konferens och öppna sessioner

Euro Mine Expos öppnar 12 juni i Skellefteå med mässa, konferens, delegater från ett 40-tal länder och flera av de viktigaste gruvbolagen på plats.

– Det är viktigt att Euro Mine Expo inte bara är en mässa. Konferensdelen, med föreläsningar och seminarier, ger bredd och tyngd åt hela arrangemanget säger till exempel Åsa Allan, platschef på Kaunis Iron i Pajala.

Årets Euro Mine Expo lägger fokus på nya affärsmöjligheter och framtidsvisioner för gruvindustrin. Varje dag under mässan kommer det att hållas en konferens med olika teman med huvudtalare, som Innovation & Business Development, Sustainability in Action och Future Outlook. Dessutom inleds varje dag med djuplodande sessioner inom ny teknik med intressanta tillväxtföretag och företagsledare inom ämnen som virtual reality, röntgenanalyser samt aktuella ämnen för Skellefteå, med tanke på den kommande batterifabriken, som elektrifiering och batterimetaller.

Det hålls också öppna seminarier, ett fullsatt morgonmöte som anordnas av Skellefteå kommun, en start-up pitch session med EIT RawMaterials som värd, samt en rad nätverksträffar.

Åsa Allan är platschef på Kaunis Iron som sett till att det åter blir gruvdrift i Kaunisvaara utanför Pajala.

Hon kommer att tala under den andra dagens öppna seminarium, som presenteras av Women in Mining och Swemin på ämnet jämlikhet och mångfald.

– Jag kommer att berätta om hur vi på Kaunis Iron tänker ur ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv när vi jobbar med att bygga upp organisationen. Det är viktigare att tänka på att ha personer med olika åldrar, bakgrund och erfarenheter i organisationen än att bara tänka män och kvinnor, säger Åsa Allan.

Dessutom kommer hon att tala om den utmaning inom rekrytering som de står inför när organisationen ska byggas upp från grunden.

– Vi har högkonjunktur i Sverige. Jag kommer att tala om hur vi tänker kring att attrahera rätt personer när vi ska få in många personer på en gång. Samtidigt har det visat sig vara enklare att locka personer till en ny verksamhet än vi först trodde. Att vilja vara med och bygga upp något från grunden, i en liten organisation där varje roll är ganska bred, verkar vara lockande för många, säger Åsa Allan som också ser fram emot att få träffa kollegor i branschen, att få se och lära vad som är på gång inom projekt, utveckling av utrustning och miljö.

Jaana Tengman, projektledare för Euro Mine Expo, anser att årets upplaga är den kanske mest intressanta hittills.

– Det har varit ett enormt intresse, något programmet och närvaron av flera av de stora gruvbolagen bidragit till, säger Janna Tengman som hälsar alla välkomna till årets Euro Mine Expo.

På bilden:
Euro Mine Expo 2016.
Foto: Nolia