Nyheter

9 av 10 svenskar känner inte till hur ren svensk el är

Imorgon kväll uppmärksammas klimatfrågan återigen genom initiativet Earth Hour. Att sätta fokus på vår tids allra största utmaning – att bromsa klimatförändringarna – är förstås lovvärt men här i Sverige riskerar diskussionerna att utgå från en felaktig syn på elens miljöpåverkan.
– 9 av 10 svenskar vet inte hur bra vårt energisystem och hur ren vår elproduktion är i Sverige, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio.

Under vintern genomförde Inizio en undersökning på uppdrag av Ellevio. En av frågorna handlade om hur stor andel av den svenska elproduktionen som är fossilfri. Bara nio procent valde rätt alternativ.

Resultatet visar att svenska folket betraktar svensk elproduktion som en mycket stor klimatbov. Man vet att vi har en renare elproduktion än genomsnittet i Europa och USA, men gissar alldeles för lågt, säger Jonatan Björck.

Det genomsnittliga svaret är att man tror att vår elmix är mellan 34 och 50 procent fossilfri. 25 procent svarar också att de inte vet. Det rätta svaret är 98 procent fossilfri elproduktion (2017).

Det är såklart bekymmersamt, eftersom det sannolikt påverkar synen på el och vilken klimatpåverkan den har. I framtiden kommer många sektorer där fossilbränslen i dag används att elektrifieras och då är det viktigt att folk förstår hur stora klimatvinsterna av detta blir. Samtidigt måste vi och hela energibranschen vara självkritiska. Uppenbarligen har vi inte nått fram med korrekt information, säger Jonatan Björck.