Nyheter

ABB utser Christina Källkrans till Årets Teknolog 2018

Christina Källkrans från Luleå tekniska universitet är Årets Teknolog 2018. Utmärkelsen delades ut under Employer Branding-eventet Universum Awards på Hotel At Six i Stockholm den 21 mars. Priset delas ut av teknikföretaget ABB.

Nyfikenhet, engagemang och ett digitalt fokus. Det är egenskaper som karakteriserar Christina Källkrans som ABB utser till Årets Teknolog 2018. Genom smarta ifrågasättanden kring tillverkning och digitalisering, både avseende produkter och kundupplevelser, bidrar Christina till utvecklingen av nya tekniska lösningar.

– Christina Källkrans har ett brinnande intresse för teknik, utmaningar och problemlösning och vill gärna peppa barn och ungdomar till att intressera sig mer för teknik. Hon har även arbetat aktivt för att öka andelen kvinnor som söker sig till teknikbranschen genom att vara en god förebild som styrelsemedlem i Datatjej, vars långsiktiga mål är att bidra till jämställdhet inom industrin, säger Maria Brithon Brinck, personaldirektör för ABB Sverige.

Skräddarsytt sommarjobb
Priset består förutom utmärkelsen även av ett skräddarsytt sommarjobb på ABB:s division Power Grids i Ludvika. Christina Källkrans har själv varit med och bestämt arbetets inriktning, där målsättningen har varit att skapa mer automatiserade och digitala processer.

– Det är oerhört spännande att jag kommer få chansen att arbeta på ABB som är ett globalt och innovativt företag. Under sommaren hoppas jag på att få lära mig mer om verksamheten i ABB:s affärsenhet High Voltage Products och vara med och bidra till företagets digitala utveckling, säger Christina Källkrans, civilingenjör i datateknik vid Luleå tekniska universitet.

För sjuttonde året i rad anordnades Universum Awards av företaget Universum. Priset Årets Teknolog delas sedan 2007 ut av teknikföretaget ABB. Utmärkelsen överlämnades av Pia Brantgärde Linder, chef för ABB:s verksamhet High Voltage Products i norra Europa samt Årets Kraftkvinna 2017.

Foto: Felicia Yllenius