Nyheter

USA inför importtullar på stål och aluminium

USA kommer införa importtullar på stål och aluminium, det sa landets president Donald Trump igår. Beslutet väcker starka reaktioner världen över. Enligt Donald Trump kommer de nya tullarna skydda amerikanska företag och skapa jobb. Oro för att de ska utlösa ett handelskrig. Det här uppger Ekot.

Stål- och aluminiumföretagen i USA har behandlats orättvist, nu kommer det bli andra spelregler, sa presidenten.

Beskedet innebär importtullar på 25 procent för stål och tio procent för aluminium. Enligt Trump kommer tullarna införas nästa vecka och specifika detaljer kring beslutet har fortfarande inte offentliggjorts.

USA importerar idag stål och aluminium från över hundra nationer, några av de största exportörerna är Japan, Brasilien, Sydkorea och Kanada. Kina kommer först på elfte plats.

Donald Trump har sedan tidigare infört importtullar på solpaneler och tvättmaskiner, ett beslut som framförallt påverkade industrier i Kina och Sydkorea. Allt detta enligt Ekot.

Analytiker i USA oroar sig nu för att länder runtom i världen ska svara med egna protektionistiska åtgärder som kan utlösa ett handelskrig.

Oron spred sig till USA-börserna och S&P 500-indexet gick ner med 1,33 procent.

Under valkampanjen lovade Trump att göra mer för att skydda den inhemska stålindustrin, Trump anser därtill att USAs försvarsindustri är beroende av starkare amerikanska metallföretag.

Beslutet utgör också en del av Donald Trumps America first-doktrin vilket han var tydlig med igår.

– De som styrt innan borde skämmas över sig själva, sa han. Nu tar vi tillbaka det vi förlorat.

Reaktionerna från Bryssel kom mycket snabbt efter beskedet från den amerikanske presidenten. Redan inom de närmaste dagarna väntas EU-kommissionen komma med förslag om motåtgärder mot USA för att balansera situationen. Det här uppger Ekot.

Enligt ett uttalande från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, så kommer EU inte att sitta med armarna i kors och titta på ”samtidigt som en bransch drabbas av orättvisa åtgärder som riskerar tusentals arbetstillfällen i Europa”.

– Vi kommer att presentera förslag om passande motåtgärder, lovade Juncker strax efteråt.

Och EU-kommissionens handelskommissionär Cecilia Malmström har förklarat att EU nu kommer att starta ett fall om USA:s agerande inom världshandelsorganisationen WTO med en så kallad tvistelösningsprocedur mot USA. Det eftersom de amerikanska åtgärderna ”har en negativ effekt på transatlantiska förbindelser och på globala marknader” som Malmström uttryckte det. Detta uppger Ekot.

De kraftfulla uttalandena från Bryssel visar tydligt på hur viktig stålindustrin är för EU, där ju drygt 15 000 personer är anställda inom den svenska stålindustrin.

Totalt inom EU, uppger branschorganisationen Eurofer att drygt 300000 personer är sysselsatta, och genom beskedet från USA så kan så många hälften av dom europeiska arbetstillfällena vara hotade befarar branschorganisationen Eurofer, samtidigt som man välkomnar åtgärderna så här långt från EU-kommissionen.

Foto: Shealah Craighead
Källa: Ekot