Nyheter

Rostfri armering bättre både för ekonomi och miljö

Att använda rostfri armering i utsatta konstruktioner lönar sig nästan alltid ekonomiskt. Detta trots att den rostfria armeringen är något dyrare i inköp än vanlig svart armering. Vid så kallad selektiv användning, där vanlig svart armering kombineras med rostfri armering på de mest utsatta områdena, handlar det om ökade investeringskostnader på bara några få procent.

– Vinsten är att man förlänger livslängden med upp till tio gånger för de armerade betongkonstruktioner där man valt en syrafast kvalitet istället för en svart, berättar Mats Kennryd, produktchef för armering på
BE Group.

Hög kvalitet
BE Group har sedan många år ett nära samarbete med danska Arminox, en av Skandinaviens främsta producenter av rostfri armering. All produktion sker i egna fabriker, i en miljö där man av kvalitetsskäl helt undviker att det rostfria kommer i kontakt med svart stål.

Detta är i första hand en estetisk fråga, och har alltså ingenting med livslängden på materialet att göra. Vid korrekt utförd selektiv armering går det rostfria utmärkt att kombinera med svart stål utan att det föreligger någon risk för galvanisk nedbrytning.

Exklusivt samarbete
BE Group är en av få distributörer av Arminox produkter i Skandinavien. På BE:s lager finns alltid de vanligaste dimensionerna av stång (tjocklek: 6–16 mm, längd: 6-meter) i kvalitet 1.4362 (Duplex) för omgående leverans. På Arminox lager i danska Viborg finns ett stort utbud av både rostfritt armeringsnät och rostfri stång i olika kvaliteter. Leveranstiden på lagerfört material från det danska lagret ligger på en vecka.

– Handlar det däremot om nyproduktion, eller specialbeställningar där materialet ska klippas eller bockas enligt kundens specifika önskemål, så brukar det ta ytterligare en vecka för leveransen att nå fram till kunden, förklarar Mats Kennryd.

Extremt syrafast
Rostfritt stål brukar delas in i fyra olika grupper; martensitisk, ferritisk, austenitisk och Duplex. Inom varje grupp finns 100-tals legeringar som är utvecklade och anpassade för olika ändamål.

Avgörande för stålets korrosionsbeständighet är innehållet av krom, nickel, molybden och nitrogen. Mest lämpligt för armering är det austenitiska stålet samt Duplex, eftersom såväl ferritiskt som martensitiskt stål saknar – eller bara har ett obetydligt innehåll av nickel och molybden.

Enligt Mats Kennryd är det stor skillnad på kvaliteten mellan olika rostfria material. Den kvalitet som BE Group marknadsför, Duplex 1.4362, är extremt syrafast och lämpar sig därför för mycket krävande miljöer.

– Det här är ett material i tiden, både ur ett kostnadsperspektiv och av miljöskäl. Den överlägsna livslängden minskar behovet av allt från utvinning av nytt råmaterial och nyproduktion till transporter med allt vad det innebär i form av belastning på miljön.