Nyheter

Tunadals nya hyvleri invigt – investering på 80 miljoner kronor

Under onsdagen invigdes SCA Woods nya hyvleri på Tunadal. Investeringen i Tunadals hyvleri på 80 miljoner kronor innebär ökad produktivitet och bättre förutsättningar för produktutveckling och innovationer.

SCA Woods nya hyvleri kommer med många fördelar, med nytt råvaruintag, ny klyvlinje och ny paketeringslinje ökar effektiviteten och med den nya tekniken ökar även takten på produktutvecklingen och innovationer. Idag produceras ytterpanel, reglar och underlagsspontluckor, alla tillverkade av norrländsk gran, på hyvleriet i Tunadal och framöver kommer ytterpanel vara en av huvudprodukterna.

– Med denna investering kan vi möta våra kunders behov och erbjuda dem mer konkurrenskraftiga produkter, säger Joakim Nehrer, försäljnings- och marknadschef Skandinavien på SCA Wood.

Denna milstolpe är en viktig del i både Tunadals och SCAs utveckling. Den tidigare bandsågen har bytts ut mot en klyvhyvel vilket ger en mer homogen yta. Denna homogena yta gör så att färgen fäster bättre och att det blir mindre spill, vilket helt går i linje med vårt hållbarhetsarbete.

– Vi har mer än fördubblat vår kapacitet med den nya hyveln. Och det känns bra att restprodukterna i processen blir till pellets som sedan går tillbaka till SCAs kretslopp i form av värme vid Ortvikens och Östrands bruk, säger Anna Schönström, platschef Tunadals hyvleri.

Under invigingen höll bland annat Jerry Larsson, affärsområdeschef för SCA Wood, tal och gästerna fick en rundtur i det nya hyvleriet.

På bilden:
Jerry Larsson, Affärsområdeschef för SCA Wood, inviger Tunadals hyvleri med ett hyveldrag på en ohyvlad bräda.
Foto: Per-Anders Sjöquist/SCA