Nyheter

Nytt solelprogram i Linköpings kommun

Kommunstyrelsen ska idag fatta beslut om ett nytt solelprogram för Linköpings kommun. Programmet ska bidra till att öka produktionen av solel i kommunkoncernen, men även inspirera övriga boende och verksamma i Linköping.

Linköping är en av de kommuner i Sverige som producerar mest solel. Att öka produktionen av förnybar energi är en viktig faktor för att nå målet om ett koldioxidneutralt Linköping.

Det nya solelprogrammet gäller för kommunen och dess bolag. Men programmet riktar sig även till intresserade boende och verksamma i Linköping. Förhoppningen är att programmet ska vara en inspirationskälla för ökat engagemang och delaktighet, och bidra till att Linköping även i fortsättningen ska vara ledande inom produktion av solel.

I programmet fastställs följande mål för ökad produktion av solel i Linköpings kommun:
”Linköping ska vara i Sverigetoppen vad gäller installerad soleffekt. Produktionen av solel ska utgöra minst fem procent av elanvändningen i Linköping år 2025 och minst 20 procent av elanvändningen år 2040”.

– Intresset för solceller ökar allt mer, samtidigt som tekniken blir billigare och bättre. Jag är stolt över att vi i Linköping sätter ett sådant ambitiöst mål för solel, och det blir en viktig del av klimatomställningen, säger Rebecka Hovenberg (MP), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor.

Målet uppnås genom att:

• fastighetsägare och näringsidkare i Linköping har god kännedom om
möjligheten att producera solel, är inspirerade och bidrar till att nå målet.

• Linköpings kommun och dess bolag har god kännedom om möjligheter till solelsproduktion, och bidrar till att nå målet.

Även kommunfullmäktige ska fatta beslut om solelprogrammet.

På bilden:
Rebecka Hovenberg (MP), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor, vid multihuset Flustret i Vallastaden som har solceller på fasaden.
Foto: Linköpings kommun