Ny forskning visar att kraftutmaningar fortsätter vara ett betydande hinder för den snabbväxande havsbaserade vindkraftsindustrin, vilket signalerar ett behov av fler kompetenta partners inom energiförsörjningskedjan för att överbrygga detta gap.
Rapporten, ”Race to Renewables”, från energilösningsspecialisten Aggreko visar att 39 % av de 855 tillfrågade professionella inom havsbaserad vindkraft över hela Europa* ser bristen på tillfälliga kraftlösningar som det största hindret för tillväxt. Dessutom ser man integrering av grön teknik som en nyckelfaktor som blockerar tillväxten.
På andra ställen i rapporten uppger 39 % av de tillfrågade att problem med transport och logistik är de största utmaningarna för att få tillgång till kraftförsörjning. Dessutom ser 34 % att handläggningstiden för utrustningen är ett problem. Bristen på tillgång till kraftförsörjning kan orsaka problem under hela utvecklingstiden, men det är särskilt problematiskt i byggskedet, när detta behövs för kabeldragning och för att driva tunga lyftfartyg.
Aggrekos rapport visar också att grön teknik blir allt mer efterfrågat av beslutsfattare som vill minska sina utsläpp under utvecklingsfasen. Kostnaden ses som det största hindret för detta, även om det också verkar finnas en stor kompetensklyfta kring ny teknik.
Över 41 % uppgav att brist på teknisk kunskap och erfarenhet är ett hinder inom vindkraftsprojekt till havs. Den havsbaserade vindkraftsindustrin ser just nu en enorm uppgång, där byggandet stiger till rekordnivåer.
Över hela Europa kommer över 5 miljarder euro att investeras i vindindustrin för att säkra förskottsbetalningar för tillverkarna och som prestandagarantier för nya vindkraftsprojekt. I Storbritannien beslutade Labour nyligen att upphäva byggförbudet på land och beviljade samtidigt tilldelningen av nio nya vindkraftsprojekt till havs som ska generera 9,6 GW och är en tydlig signal för tillväxt när den nya regeringen skruvar upp takten i förnybar energiproduktion.
Bestående problem med tillfällig kraftförsörjning kan visa sig vara kostsamma för industrin på grund av att de högt uppsatta målen från europeiska regeringar inte nås om man inte hittar lösningar.
Aggreko har tagit fram den nya rapporten som ett stöd för industrin att ta itu med frågorna och visa på värdet av de strategiska partnerskapen i leveranskedjorna för att tillhandahålla lämpliga flexibla energilösningar och expertis för att leverera den på rätt sätt.
Michel Maaskant, försäljningsspecialist inom förnybar energi till havs på Aggreko, säger:
– Trots den enorma tillväxten inom branschen finns det fortfarande en del hinder som kan orsaka problem om de inte åtgärdas. För att säkerställa fortsatt expansion, särskilt med tanke på de mål som satts upp av organ över hela Europa, måste vindsektorn titta på de vad som hindrar att grönare teknik används tillsammans med problemen kring strömförsörjning till projekt.
De nya partnerskapen syftar till att en plan för en anläggnings hela livscykel, i linje med Aggrekos hållbarhetsramverk, ”Energising Change™”, som är utformat för att stödja kommersiellt livskraftiga energiövergångar för sina kunder. Dessutom är en central del av ramverket att utveckla förnybar infrastruktur för framtiden, vilket inkluderar utökad nätkapacitet, driftsättning av nya vindkraftsparker, nätbalanseringstjänster och tillhandahållande av kraft för att bygga transportnät.
– Energising Change™ handlar om att hjälpa industrier att gå över till mer hållbara energilösningar, tillägger Michel. Men det kan de göra enbart om de får rätt stöd och vägledning.
”Inom vindsektorn är denna kunskapsklyfta något som måste åtgärdas om tillväxt ska uppnås. Det är där strategiska partnerskap mellan leverantörer av energilösningar och havsbaserade vindkraftsföretag kommer att spela en viktig roll för att hjälpa till att utveckla hållbara leveranskedjor och tillförlitlig energiförsörjning.”
För att läsa den senaste rapporten från Aggreko, klicka här.
För mer information om Aggrekos erbjudande av tillfälliga kraftlösningar, klicka här.
*855 beslutsfattare inom energi involverade i anläggande och driftsättning av vindkraftsparker till havs och som arbetar antingen inom en tillverkare av originalutrustning för havsbaserad vindkraft (OEM) ELLER en utvecklare/entreprenörsföretag för havsbaserad vindkraft: 100 i Storbritannien, 100 i Irland, 101 i Frankrike, 101 i Tyskland, 102 i Italien , 101 i Spanien, 150 i Benelux (50 i Belgien, 50 i Nederländerna, 50 i Luxemburg), 100 i Norden (50 i Sverige, 50 i Norge)