Nyheter

Slambiokol lockar experter från hela världen till Skåne

Den här veckan samlas över 150 forskare, företag och branschaktörer från 16 länder i Malmö för att ta del av de senaste framstegen inom slampyrolys och -biokol. Efter framgången med den första slambiokolskonferensen 2022 är det nu dags för den andra internationella konferensen om slambiokol – och intresset är större än någonsin.

– Folk från hela världen väntar med spänning på resultat från Testbädd Ellinge-projektet. Första fullskaliga anläggningen i Sverige ska stå klar 2026, i Åkersberga. Och bara fyra andra länder i Europa har eller bygger just nu fullskaleanläggningar, säger David Gustavsson, forskningsledare på VA SYD/Sweden Water Research.

Testbädd Ellinge banar väg för hållbar slamhantering

I projektet Testbädd Elllinge* ingår en slamtork och pyrolysanläggning i pilotskala på avloppsreningsverket Ellinge i Eslöv. Målet med projektet är att ta fram riktlinjer för svenska VA-verks framtida strategier kring hållbar hantering och avsättning av avloppsslam. Pilotstudien omfattar torkning och pyrolys av avloppsslam från olika reningsverk i Sverige och utgör ett viktigt bidrag till VA-branschen.

Vad är slambiokol?

Slambiokol är resultatet när torkat avloppsslam förbränns utan närvaro av syre, en process som kallas pyrolys. Mängden slambiokol som återstår efter processen är endast cirka en tiondel av det ursprungliga slammet. Det innehåller mycket låga halter av organiska mikroföroreningar, som PFAS, och inga mikroplaster.

Tungmetallerna arsenik, kadmium och kvicksilver avskiljs. Slambiokolet innehåller cirka 5 % fosfor och kan användas som gödsel inom jordbruket. Dessutom fungerar slambiokol som en långsiktig kolsänka, eftersom det kol som finns i biokolet är stabilt i tusentals år. Det innebär att slambiokol kan minska klimatpåverkan från avloppsreningsprocesser med upp till 15 %.

Behovet av en internationell konferens om slambiokol

Forskningsfältet kring slambiokol är fortfarande ungt, trots en snabb utveckling de senaste åren. Det finns många utmaningar kvar att lösa, till exempel implementeringen av ny teknik, begränsat antal leverantörer, osäkerheter kring fosforns tillgänglighet och kunskapsbristen om hur olika typer av avloppsslam påverkar slambiokolets egenskaper. Den internationella konferensen i Malmö samlar ledande experter inom området för att diskutera och utbyta kunskap om slambiokol från olika perspektiv.

– Det är viktigt att forskarnas kunskap sprids till praktiker. Leverantörer, intressenter och kommunala aktörer inom slamhantering behöver kunna mötas och nätverka för att driva utvecklingen framåt, säger David Gustavsson.

Fakta om avloppsslam
Avloppsslam är en biprodukt som uppstår vid rening av avloppsvatten. Slammet innehåller näringsämnen som fosfor och kväve, vilket gör det möjligt att använda som gödsel inom jordbruket. Samtidigt innehåller det även föroreningar, bland annat tungmetaller. Diskussioner pågår om ett eventuellt förbud mot spridning av avloppsslam på åkermark, men oavsett beslut finns ett behov av alternativa eller kompletterande lösningar för dagens slamhantering.
*Testbädd Ellinge är delfinansierad av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova och Sweden Water Research. VA SYD är koordinator för projektet.