Nyheter

149 miljoner euro för storskalig produktion av grönt väte i Le Havre

Lhyfe, en av världens pionjärer inom grön och förnybar väteproduktion, har fått bekräftelse från den franska regeringen om ett finansiellt stöd i form av ett bidrag på upp till 149 miljoner euro för byggandet av en grön väteproduktion anläggning med en installerad elektrolyskapacitet på 100 MW nära Le Havre.

Detta projekt, som leds av Lhyfe i över två år, har godkänts av Europeiska kommissionen som en del av den tredje vågen av IPCEI (Important Projects of Common European Interest) om väte.

Under sitt besök i Le Havre för den 7:e ”Rencontres de l’Axe Seine”, bekräftade Roland Lescure, fransk delegatminister för industri och energi, den franska regeringens stöd på upp till 149 miljoner euro för Lhyfes projekt, i hjärtat av Le Havres koldioxidsnåla industrizon.

Med detta projekt avser Lhyfe att producera upp till 34 ton grönt väte per dag nära Canal Grande du Havre, ett av Europas största industrihamnområden. Detta stöd från den franska regeringen bekräftar Lhyfes status som en nyckelaktör inom den förnybara vätgasindustrin, och dess förtroende för kunnandet och expertisen hos Lhyfes team, pionjärer i branschen.

Platsen ligger nära Yara-fabriken i Le Havre, vars färdplan för avkolning inkluderar användningen av grönt väte. Yara är intresserad av och stödjer Lhyfes projekt och kommer att tillsammans med Lhyfe utforska alla möjliga samarbeten för att minska koldioxidutsläppen i sin industriella process.

Produktionsanläggningen i Lhyfe, som ska ligga på en 2,8 hektar stor tomt i Gonfreville-l’Orcher, är planerad att vara i drift 2028.

Matthieu Guesné, grundare och verkställande direktör för Lhyfe:

– Vi är hedrade över regeringens betydande stöd för Lhyfes projekt att bygga den framtida produktionsanläggningen för grönt väte i Gonfreville-L’Orcher, vilket är ett konkret uttryck för den avkolningspolitik som Frankrike har. följt i flera år. Detta tillkännagivande är ett tecken på förtroende för Lhyfe och dess expertis, och ett sant erkännande av det arbete som utförts. Detta projekt möter utmaningarna i industrihamnen i Le Havre: en anläggning på 100 MW som kan producera upp till 34 ton kolsyrat väte per dag. Det är mot denna grönare horisont som denna växt leder oss! Regionens behov är närvarande och massiva, och vi kan möta dem just nu med en ren, mogen och lämplig teknik.

Detta projekt har valts ut av den franska regeringen som en del av den tredje vågen av IPCEI-vätgasprogrammet som godkänts av Europeiska kommissionen. IPCEI är transnationella metaprojekt som identifierats som strategiska för Europeiska unionen.

Genomförandet av detta projekt är villkorat av beviljande av drifttillstånd, bygglov samt slutliga finansiella investeringsbeslut av Lhyfe och dess huvudpartners.

Foto: Aline Dassel