Nyheter

Ny rapport från IVA: Hur kan cirkulära flöden öka tillgången till kritiska metaller och mineral?

Idag återvinner vi bara en liten del av alla kritiska metaller och mineral som behövs för att tillverka elbilar, solceller och vindkraftverk. Efterfrågan beräknas samtidigt mångdubblas om vi ska klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. Förbättrad återvinning, återanvändning och återtillverkning är alla viktiga pusselbitar för att på ett hållbart sätt klara omställningen.

Hur kan förutsättningarna för dessa förbättras?

För att nå klimatmålen behöver världen ställa om till fossilfria energikällor. Detta kräver i sin tur en ökad användning av de metaller och mineral som ingår i exempelvis vindkraftverk, elbilar, solceller och elektrolysörer för att tillverka vätgas. Även utvecklingen inom informations- och kommunikationsteknologi leder till en ökad efterfrågan på vissa material.

I den nya IVA-rapporten ”Cirkulära flöden – för att möta ökad efterfrågan på metaller och mineral” är fokus på utmaningarna för den nödvändiga utvecklingen av cirkulära system:

Vilken roll kan cirkulära flöden kan spela på kort och lång sikt för att möta efterfrågan på metaller och mineral?

Vilka är de tekniska, juridiska och marknadsmässiga hindren?

Vilka är de viktigaste åtgärderna för att fullt ut dra nytta av möjligheterna med cirkulära flöden?

Syftet är att bidra till att Sverige och Europa långsiktigt och hållbart säkrar tillgången på de metaller och mineral som behövs för omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Rapporten lanseras i nästa vecka – den 20 mars – på ett seminarium.

Här kan du läsa mer om seminariet:

https://www.iva.se/det-iva-gor/evenemang/hur-kan-cirkulara-floden-oka-tillgangen-till-kritiska-metaller-och-mineral/

Foto: Stefan Schweihofer