Nyheter

Solbrukstest i Skåne för att utveckla bästa metod för dubbel markanvändning

SolarEdge, en ledande leverantör av DC-optimerad växelriktarteknik för solenergi i Sverige och globalt, har inlett ett samarbete med Region Skåne för att undersöka förutsättningarna för solbruk, kombinerad produktion av solenergi och jordbruksgrödor på samma mark.

Solbruk är en växande trend internationellt och Region Skåne vill undersöka hur detta skulle kunna utnyttjas i Sverige. Man avser därför att att etablera en försöksanläggning där användningen av solbruk under svenska förhållanden ska studeras. Platser utvärderas för närvarande för att man ska kunna uppföra en försöksanläggning.

– I Skåne har vi ett högt exploateringstryck på marken, samtidigt som livsmedelsproduktionen är mycket viktig. Vi vill hitta nya sätt att utnyttja marken på det mest effektiva sättet, säger Tove Zellman vid Region Skåne, som är projektledare för försöket.

Vid testanläggningen kommer man att undersöka undersöka hur solanläggningens konfiguration och val av teknik påverkar produktionen av både jordbruksprodukter och solenergi. Till exempel planerar man att prova tre olika monteringsmetoder – vertikal montering med liggande paneler, vertikal montering med stående paneler samt montering med en solföljare, som ändrar panelernas position under dagen för att följa solens rörelse över himlen.

Man kommer även att testa effektiviteten hos SolarEdges växelriktarlösning för att öka energiproduktionen vid solbruk. SolarEdge-systemet använder effektoptimerare för att göra det möjligt för varje panel att producera på sin maxnivå, oavsett vädersträck, skuggning eller nedsmutsning.

– Det finns många innovativa sätt att installera solenergi som kan ha en positiv inverkan på  jordbruksproduktionen.

– Man kan till exempel placera panelerna högt, så att grödorna får plats nedanför, vilket ger skydd från effekterna av vind, kraftig nederbörd och långvarig exponering i solen, samtidigt som det bidrar till att behålla fuktigheten i jorden. Men för att ta vara på denna potential behöver man ha rätt teknik på plats, säger Daniel Sjödin, Sverigechef för SolarEdge.

– Det finns stor sannolikhet att panelerna blir nedsmutsade av damm när de används inom solbruk, orsakat av att jordbruksmaskiner kör mellan raderna. Därför tror vi att det kan vara en stor fördel med att använda individuellt optimerade och monitorerade paneler för att maximera energiproduktionen. Med traditionell teknik kommer hela strängen endast att producera i nivå med den lägst producerande panelen, säger Daniel Sjödin.

– En annan fördel med denna teknik är större flexibilitet i konstruktionen. Detta gör det möjligt att installera solcellssystem på ojämn mark – en viktig faktor när man beräknar avkastningen för jordbruksinstallationer, tillägger Daniel Sjödin.

– Planen är att utforma en fysisk testanläggning för att i verkligheten undersöka hur jordbruk och solelproduktion effektivt kan kombineras, säger Tove Zellman.

– Vi vill sprida kunskap till aktörer inom offentlig sektor och näringsliv som arbetar med energi-, livsmedels- och jordbruksfrågor, med förslag på hur intressekonflikten mellan produktion av mat och solel på den skånska jordbruksmarken kan hanteras, fortsätter Tove Zellman.

För ytterligare information, se: 

www.skane.se/solbruk