Nyheter

IKEM och Unionen ingår avtal om etableringsjobb

IKEM och Unionen har idag, den 19 december, tecknat avtal om etableringsanställningar. Avtalet gäller tjänstemän och gäller från 1 januari 2024. Anställningsformen syftar till att underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb.

– Etableringsjobb sänker risken och kostnaden för företag att anställa långtidsarbetslösa och andra som idag står långt ifrån arbetsmarknaden. På sikt ska anställningsformen resultera i att fler får tillsvidareanställning. Jag är glad att vi nu träffat avtal med Unionen, säger Henrik Stävberg, förhandlingschef, IKEM.

Fakta om etableringsanställningar

En arbetstagare som anställs i en etableringsanställning får en del av sin inkomst från staten. Den delen regleras genom förordning (2022:807) om statlig ersättning för arbete i etableringsjobb som träder ikraft den 1 januari 2024.

Etableringsanställningen är en tidsbegränsad anställningsform som kan vara i upp till två år. En arbetstagare med etableringsanställning ska ges möjlighet att delta i SFI samt i andra kortare utbildningar. Till skillnad från andra subventionerade anställningar har etableringsjobben förhandlats fram av Svenskt Näringsliv, LO och Unionen.