Nyheter

Kina leder tillväxten av globala industrirobotar

Medan fler och fler konsumenter njuter av bekvämligheten med att låta en robot dammsuga sitt hem eller ta hand om gräsmattan, är det i industriella tillämpningar som robottekniken har haft störst inverkan. Toppmoderna tillverkningsprocesser är otänkbara utan industrirobotar som hanterar en del av arbetsbelastningen, vare sig det är hantering, svetsning eller montering, som är de tre vanligaste applikationerna för nyinstallerade industrirobotar 2022.

Som följande diagram, baserat på data från International Robotics Federation (IFR) visar, har det operativa lagret av industrirobotar tredubblats under det senaste decenniet, med nästan fyra miljoner robotar i användning inom olika industrier i slutet av 2022. Enligt IFR, Asien leder vägen i övergången till automatiserade processer, där Kina i synnerhet installerar industrirobotar i rasande fart.

År 2022 stod landet för mer än 50 procent av nyinstallerade industrirobotar världen över, och kom snabbt ikapp branschledarna Sydkorea och Japan, som hade den högsta tätheten av installerade robotar per 10 000 arbetare i tillverkningsindustrin 2021.

Enligt IFR leder Asien vägen i övergången till automatiserade processer, där Kina i synnerhet installerar industrirobotar i rasande fart.

År 2022 stod landet för mer än 50 procent av nyinstallerade industrirobotar världen över, och kom snabbt ikapp branschledarna Sydkorea och Japan, som hade den högsta tätheten av installerade robotar per 10 000 arbetare i tillverkningsindustrin 2021.

Enligt World Robotics-rapporten nyinstallerades ett rekordantal av 553 000 industrirobotar förra året, eftersom det globala operativa lagret klättrade till 3,9 miljoner i slutet av 2022.

Som diagrammet nedan visar stod Kina ensamt för mer än hälften av nya installationer 2022, vilket gör det till den överlägset största marknaden i världen.

Med drygt 50 000 nya installationer kom Japan tvåa förra året, tätt följt av USA och Sydkorea.

Japan är också den största tillverkaren av industrirobotar, enligt IRF, och står för 46 procent av den globala produktionen 2022.

Medan Kina är den största marknaden i absoluta termer och i termer av tillväxt, ligger Sydkorea och Japan före världens tillverkande supermakt när det gäller robotdensitet, det vill säga installerade robotar per 10 000 tillverkande arbetare.

Enligt IFR hade Sydkorea 1 000 installerade robotar per 10 000 anställda i tillverkningsindustrin, jämfört med 399 för Japan och 322 för Kina.