Nyheter

Stella Futura installerar och driftsätter batterisystem åt Härjeåns

Stella Futura har skrivit avtal med Härjeåns för levererans, installation och drift av ett batterisystem med en kapacitet på 15 MW. Batterisystemet som integreras i Härjeåns elnät är tänkt att placeras i nära anslutning till kraftvärmeverket i Sveg.  

Batterisystemet, som bygger på europeisk teknologi, ska vara installerat och driftklart under våren 2024.

Nu börjar utvecklingen verkligen ta fart. Hittills har Stella Futura integrerat batterisystem till elnätet på över 50 platser runtom i Sverige, vilka alla har aggregerats till Svenska Kraftnäts marknad för stödtjänster. Integrationen åt Härjeåns är den andra i ett pärlband av flertalet system på över 10 MW. För oss är det en självklarhet att resurser som kan hjälpa det nationella elnätet också ska bidra till lokal nytta, säger Ulrika Tornerefeltgrundare och vd Stella Futura AB. 

Batterisystemet kommer att anslutas till Svenska Kraftnäts stödtjänster för att upprätthålla balans i det svenska elsystemet. Det kommer således att generera intäkter lokalt samtidigt som det möter en ökad efterfrågan på el. Fler batterilösningar inom vårt energisystem bidrar till att jämna ut obalanser samt kapar effekttoppar, och därigenom bidrar batterierna till en stabilare elmarknad.

 Vi välkomnar innovativa lösningar som dessa där goda affärer kombineras med samhällsnytta. Med ett batterisystem på plats blir vi en del av lösningen i den pågående omställningen mot ett mer elektrifierat samhälle. Det svenska energisystemet behöver lösningar som dessa för att kunna hantera både ökande effektförfrågningar och den växande andelen el från oplanerbar produktion, såsom sol- och vindkraft, säger Cecilia Norberg, koncernchef Härjeåns Kraft AB.

Installationen är en Battery as a Service-lösning, vilket innebär att Härjeåns upplåter en del av en fastighet till Stella Futura för integration av batterisystemet. Finansieringen av batterisystemet tillhandahålls via Profura, som har för avsikt att investera i och möjliggöra ökad nationell samhällsnytta.  Med denna lösning skapas en möjlighet för Härjeåns att utveckla intäktsströmmar utanför sin kärnverksamhet till en låg risk.

 Det är inspirerande att delta i affären tillsammans med Stella och Härjeåns. Projektet skapar stor nytta lokalt genom att bygga och säkra kritisk svensk infrastruktur inom energiförsörjning. Då vi gick in i projektet var det avgörande att kunna upphandla högkvalitativ europeisk teknik från Stella Futura. Projektet är helt i linje med vårt fokus att generera avkastning samt utveckla förutsättningarna för svensk industri att växa, säger Daniel Månsson, vd Profura Utveckling AB.