Nyheter

Pärlor i norr – 5 populära turistmål i Norden 

Turistnäringen spelar en betydande roll i de flesta länders ekonomier. Detta är ett faktum som stämmer in på de nordiska nationerna. Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island lockar besökare från hela jorden med sina pärlor till turistmål. 

På olika platser i världen – kanske särskilt i USA – finns det en tendens att man klumpar ihop alla fem nordiska länder. Egenskaper som i våra ögon är klassiskt norska tillskrivs i stället hela Norden eller åtminstone Skandinavien. Mången amerikan skulle högst troligt bli förvånad vid insikten att Sverige inte kryllar av fjordar till exempel. 

Det finns dock en hel del saker som för Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island samman. Vädrets ombytlighet är något man måste ha beräkningarna oavsett vilket av länderna man besöker. Att resa till Norden i hopp om enbart bra väder är lite som att spela på Hajper online casino i hopp om att vinna varje gång. Solsken varje dag är sällan vad kalendern erbjuder. 

Framför allt är det naturen som lockar turister till Norden. Men med devisen “kläder efter efter väder” finns det en belöning för den som trots mörka moln eller gassande sol. Detta gäller både turister från världens alla hörn och nordbor som vill besöka ett grannland. 

Många som besöker någon av dessa länder väljer inte sällan att ställa in siktet på huvudstäderna. Ofta finns där ett stort utbud kultur och landmärken att utforska och är därför de mest populära resmålen att välja. Det finns dock flera andra platser som lockar många turister. 

Sverige: Visby 

Visby är inte bara ett populärt turistmål för utländska besökare. Även svenskarna själva finner stor behållning i att semestra på Gotland i allmänhet och i Visby i synnerhet. Den gamla hansastaden fick 1995 en plats på Unescos världsarvslista och är en av världens bäst bevarade medeltida städer. 

Själva staden blir alltså en sevärdhet i sig, med de gamla husen och ringmuren som ringlar runt platsen. Visby är två helt olika platser beroende på i vilken årstid man besöker staden. Under de varmare månaderna på sommarhalvåret ökar antalet människor markant i relation till den blygsamma grupp som de helårsboende utgör under de kallare delarna av året. 

Detta gör att turistnäringen är väldigt viktig för Visby och resten av Gotland. Många gotlänningar tjänar sitt levebröd på att sälja varor till de besökare som anländer till ön på sommaren. På det sättet ekar hansatidens toner fortfarande i den bildsköna staden. 

Ett besök till Visby kombineras ofta med utflykter till andra delar av Gotland. Många turister med filmintresse brukar se till att ta sig till Fårö i norr. Det var nämligen där som den legendariske regissören Ingmar Bergman tillbringade stora delar av sitt liv. Flera av hans filmer – bland annat mästerverket Persona – är inspelade på Fårö. 

Den gotländska naturen är även den något som lockar turister. Särskilt är det raukarna som är dragplåstret. Dessa av naturen skulpterade statyer går att hitta på stränder runtom på ön. Inte minst i de östra delarna. 

Norge: Tromsø 

För de internationella besökare som vill få sin bild av Norden bekräftad är det de norra delarna av Norge, Sverige och Finland som bör besökas. Särskilt Norge och inte minst Tromsø är som ett fotografi av vad många tänker på när det tänker på Norden. 

Till skillnad från Visby och Gotland är Tromsø en plats som lockar turister under årets samtliga fyra årstider. Vintern erbjuder snötäckta vidder, kalla nätter och inte minst norrsken. När våren sedan tar vid ligger snön kvar. Det bergskantade landskapet runt staden gör Tromsø till ett populärt resmål för skidturism. 

Skidåkande besökare är en viktig del av den norska turismnäringen. Särskilt i de norra delarna av landet där det inte erbjuds lika mycket annat. I norra Norge spelar helt enkelt naturen huvudrollen. 

När sommaren anländer väljer solen att inte ge sig av på kvällen. Tromsø ligger så långt upp mot nordpolen att det aldrig blir helt mörkt under dessa månader. Detta är en upplevelse som många uppskattar att utforska och det kombineras ofta med vandringar bland fjällen – oavsett tid på dygnet. 

Under hösten ställer sedan himlen till med ett skådespel. Dagarna blir allt kortare och himlen färgas i rött, guld och orange. Detta är även tiden då norrskenet gör entré. 

Danmark: Fyn

Fyn är sagornas ö. Efter bara en dryg timme med tåg från Köpenhamn anländer man till denna plats där H.C. Andersen levde och verkade. I Odense – öns största stad – blandas gamla hus med modern arkitektur. 

Det huvudsakliga målet för den kulturintresserade är det enorma H.C. Andersen-muséet som är beläget mitt i staden, precis bredvid den bostad som författaren tillbringade sin tid i när han skrev sina berättelser.

Fyn är en förhållandevis liten ö och för den som har tillgång till bil finns det många natursköna platser att besöka. Det är populärt att ha Odense som bas för att sedan göra dagsutflykter till olika delar av ön. 

Finland: Rovaniemi 

Rovaniemi är den fjärde största staden på Nordkalotten. Precis som i Tromsø kan turister här uppleva det magiska norrskenet. Men det finns även en hel del andra besöksmål att ta del av. 

Till exempel kan man besöka temaparken Santa Claus Village, som invigdes 1985. Föga förvånande är det just runt jul som parken är som mest populär att besöka. Det finns dock skäl att ta sig dit även under andra tider på året. Detta då polcirkeln löper rakt genom Santa Claus Village. 

Island: Reykjavik 

Reykjavik är visserligen en huvudstad, men med tanke på hur avlägset Island ligger är man som turist där så sällan att man inte vill riskera att missa ett besök om detta blir den enda resan till landet. Staden är ett måste för alla som är intresserade av kultur och arkitektur. 

I Reykjavik hittar vi bland annat den mäktiga kyrkan Hallgrimskirkja – en 74,5 meter hög byggnad som slog upp portarna 1986. Kyrkan sträcker sig som ett spjut mot himlen och har kommit att bli en symbol för inte bara Reykjavik utan hela Island. 

Även operahuset Harpan är med på de flesta turisters lista över besöksmål i staden. Byggnaden öppnade 2011 och är en av den moderna nordiska arkitekturens galjonsfigurer. 

Photo: 

https://www.istockphoto.com/se/foto/visa-nattetid-p%C3%A5-belysta-troms%C3%B6-stad-med-domkyrkan-och-majest%C3%A4tiska-norrskenet-gm912287550-251155231?phrase=troms%C3%B8