Nyheter

Världens första testleverans understryker drönarnas stora potential inom vindindustrin

Med två framgångsrika flygningar har partnerna i innovationsprojektet ADD2Wind satt två tjocka streck under potentialen att använda drönare inom energisektorn.

De två flygningarna var en paketleverans med drönare till ett vindkraftverk på land och en ”BVLOS”-flygning från HCA-flygplatsen i Odense. BVLOS står för Beyond Visual Line Of Sight och indikerar att drönaren flyger längre bort än vad drönarpiloten kan se.

– De två testerna är viktiga milstolpar i både ADD2wind-projektet och för drönarflygning i allmänhet. Det visar att det inte bara är möjligt att leverera en större nyttolast, utan också att göra det säkert och exakt, säger docent Anders la Cour-Harbo, Institutionen för elektroniska system vid Aalborg Universitet och partner i innovationsprojektet.

Mer av en kommersialisering

Flygningen visar också att det är vettigt att leverera reservdelar med hjälp av ett spelsystem kombinerat med kameror ombord.

I den specifika flygningen fanns det 3 kg i leveranslastväskan, men den rymmer upp till 25 kg och har potential för mer.

– Spelet klarar leveranser upp till 50 kg, och är utrustat med flera säkerhetsmekanismer och har ett eget operatörsgränssnitt, så det är både mångsidigt, säkert och enkelt att använda för operatören av flygplanet, fortsätter Anders la Cour-Harbo .

Lastväskan för flygningen är designad av European Merchandise Group – och den är noggrant designad. Den är inte bara vadderad för att skydda lasten från väder och vind och skydda mot potentiell dynamisk påverkan när den levereras till turbinen; den är också aerodynamiskt optimerad för att minska luftmotståndet och därmed öka drönarens räckvidd.

För projektpartnern Loxar markerar de framgångsrika testerna att de nu är närmare kommersialisering av idén om leverans för en offshore-typ turbin.

– Denna leverans visar att vi inte behöver tillföra något till bruket och att det är realistiskt att leverera många kg last på en enda flygning. Det är av stor vikt för affärsfallet att det finns både en hög säkerhetsnivå och snabb leverans från minut till minut, säger CTO Simon Jensen från Loxar.

Viktig milstolpe

För projektpartnern Aeroscout är det en milstolpe att kunna använda industriella UAV-helikoptrar i ett nytt upplägg, förklarar VD Christoph Eck:

– Vi är stolta över att vi själva har nått denna milstolpe i add2wind-projektet. Aeroscout var bland de första företagen att demonstrera LiDAR-tjänster med vår UAV – nu har vi visat att vår erfarenhet av 15 års UAV-drift också kan användas i detta projekt.

– Vi hoppas hitta lämpliga partners för att komplettera vår nya generation av en industriell UAV med fördubblad prestanda i flygtid och nyttolastkapacitet och för att göra den till en kommersiell framgång.

Fakta

Projektet pågår från april 2021 till oktober 2024 och har hittats med 14,5 miljoner DKK. DKK av EUDP

I partnerkretsen ingår Ørsted, Vattenfall Vindkraft, Siemens Gamesa Renewable Energy, Vestas Wind Systems, Loxar, EMG – European Merchandise Group, Aeroscout, Aalborg Universitet och Energy Cluster Denmark.