Nyheter

Windons första större batteriorder

Windon Energy Group med kortnamn “WEG” har i dotterbolaget Windon AB tecknat sitt första avtal om försäljning av ett större batteri avsett för kommersiellt bruk. 

Den 27 juli meddelade bolaget att man stärkt sitt produktutbud till att även innefatta batterilagring. Idag har Windon fått en genombrottsorder där bolaget fått möjligheten att leverera ett 600 kW batteri till NVS El AB, som för kunds räkning kommer att installera batteriet för att leverera stödtjänster till elnätet.

En allt större del av elproduktionen i Sverige kommer av icke-planerbar energiproduktion, såsom vindkraft och solenergi. Detta bidrar till obalanser i elnätet, vilket effektivt kan avhjälpas med så kallade stödtjänster, där batterier fyller en viktig funktion.

– Vi är glada och stolta över att kunna leverera vårt första större batteri och därmed etablera oss som aktör på den snabbväxande marknaden för stödtjänster i elnätet. Vi har fått ett flertal förfrågningar på den här typen av lösningar och vi tror att det finns goda förutsättningar för Windon att fortsätta växa inom detta segment. Efterfrågan är stor på både större batterier som detta men även på de batterier som installeras för hemmabruk i villa,  säger bolagets VD Henrik Karstensen.

Ordervärdet motsvarar cirka 6,7 MSEK och ordern förväntas levereras under augusti 2023.

Foto: aymane jdidi