Nyheter

ABB åtar sig att använda koppar med lågt koldioxidavtryck i metallurgiteknik för kunder globalt

ABB kommer att köpa kopparlindningar med lågt koldioxidavtryck från den globala leverantören Dahrén för användning vid tillverkning av utrustning för elektromagnetiska omrörare (EMS, electromagnetic stirring). Åtagandet bygger på liknande leveranskedjekopplingar för ABB-omrörare som används vid metallproduktion.

Leverantören, som främst bedriver verksamhet i Sverige, Tyskland och Polen, får råkoppar som utvinns av det svenska gruv- och smältverksföretaget Boliden med fossilfri energi och tillverkar tråd av den. Koppar är ett nödvändigt material för att tillverka industriell elektrisk utrustning, men framställningen är energiintensiv. Koldioxidavtrycket för den Boliden-produkt som Dahrén använder var visats vara 65 procent lägre än branschens genomsnitt.

– Vi tror att detta blir ett genombrottsår för återvunnen koppar och koppar med lågt koldioxidavtryck, säger Håkan Svensson, vd för Dahrén. Tack vare långsiktiga partnerskap i vår leveranskedja kan vi säkerställa en betydande tllgång av detta råmaterial och erbjuda våra kunder möjligheten att minska sitt eget koldioxidavtryck, samtidigt som deras produkter behåller samma höga kvalitet och prestanda.

ABB fortsätter att ta in ökade volymer av återvunnen koppar och koppar med lågt koldioxidavtryck i sina produktionscykler, samtidigt som man åtar sig att använda mer återvunnet magnetstål (e-stål) och återvunnen aluminium. Syftet är att minska utsläppen av växthusgaser samtidigt som man driver på övergången till en ekonomi med låga utsläpp. ABB designar i allt högre grad sin utrustning så att den är återvinningsbar, eftersom man vet att återvunnen koppar, aluminium och stål ger energibesparingar på mellan 75 och 95 procent jämfört med nyframställning.

– Genom ett nära samarbete med Dahrén och Boliden hjälper ABB till att bygga ett ekosystem för leveranskedjan som fokuserar på låga koldioxidutsläpp och i förlängningen nollutsläpp av koldioxid, säger Ola Norén, chef för Metallurgy Products inom Process Industries på ABB. Vi ökar hela tiden vår användning av kopparlindningar med låga koldioxidutsläpp och återvunnen koppar i våra EMS-tekniker.

ABB:s Metallurgy Products-team har nu beställt ett lager koppartråd från Dahrén för användning i luftkyld EMS för aluminiumtillämpningar, och avsikten är att nå större volymer i framtiden. Den största modellen har 2 200 kilogram koppartråd per enhet och den minsta 500 kilogram koppartråd per enhet.

Separat från detta har ABB en relation med den finska metallproduktionsspecialisten Luvata för ihålig ledningstråd tillverkad av Bolidens certifierade återvunna koppar. De omrörarmodeller som konstrueras med denna kopparråvara innehåller upp till 2 700 kilogram koppar vardera, vilket sparar upp till 6 700 kilogram koldioxid per omrörare, baserat på verifierade beräkningar enligt branschstandard.

EMS-lösningar levererar metallurgiska förbättringar som bevisats öka produktivitet, höja slutproduktens kvalitet och minska driftkostnaderna för ljusbågsugnar, gjutskänksugnar och aluminiumugnar, samt gjutning av valsämnen.