Nyheter

Nordec och Keliber undertecknar konstruktionsavtal för Sibanye-Stillwaters Keliber litiumraffinaderistålkonstruktion

Nordec har valts ut som leverantör och installatör av stålkonstruktioner och bärande takplåtar vid produktionsbyggnaden för Sibanye-Stillwaters litiumraffinaderi Keliber.

Nordec Oy, som helt ägs av Nordec Group Corporation, och Keliber Technology Oy undertecknade ett konstruktionsavtal för Sibanye-Stillwaters Keliber litiumraffinaderistålkonstruktion och produktion och installation av bärande takplåt. Storleken på projektet är 2 800 ton stålkonstruktion och 11 000 kvadratmeter bärande takplåt. Båda avtalsparterna har gemensamt kommit överens om att värdet av kontraktet inte ska avslöjas.

Keliber är ett avancerat litiumprojekt, beläget i Kaustinen och Karleby, Finland. Keliber-litiumprojektet syftar till att bli den första europeiska tillverkaren av litiumhydroxid av batterikvalitet från sina egna brutna malmreserver. Keliber är ett dotterbolag till Sibanye-Stillwater, en multinationell gruv- och metallbearbetningskoncern, med Finnish Minerals Group som näst största aktieägare, ett statligt ägt företag som utvecklar värdekedjan för litiumjonbatterier. Keliber litiumraffinaderiet förväntas leverera det första integrerade, regionalt producerade litiumet till det europeiska ekosystemet för grön energi. Den konkurrenskraftiga regionala positioneringen av detta projekt, med dess starka ESG-meriter, kommer att leverera det grönaste primära litiumet till den växande europeiska batterimarknaden.

Grundstensläggningen av Keliber-litiumraffinaderiet i Finland hölls torsdagen den 11 maj 2023. Nordecs arbete på platsen kommer att påbörjas vecka 27. Nordec förväntas slutföra sin del av byggprojektet i februari 2024.

Nordec har redan deltagit i projektutvecklingsfasen tillsammans med kunden och utvecklaren för att hitta optimala lösningar. Projektet har några unika egenskaper jämfört med andra liknande projekt, då en del av konstruktionerna kommer att göras med olika tillverkningsenheter och partners. Samarbete mellan de intressenter som är involverade i tillverkningen av stålkonstruktionerna är en viktig roll för schemaläggningen av projektet och för att säkerställa genomförandet av projektet med korrekt tidtabell. 

– Vi är stolta över att bli utvalda som leverantör och byggpartner för Keliber i detta byggprojekt för litiumraffinaderi. Vi har tidigare erfarenhet av gröna omställningsprojekt, vilket ger oss kunskap för att stödja våra kunders strategiexekvering med vårt projektteam av dedikerade yrkesmän, säger Pasi Parkkinen, Senior Vice President, Industry & Bridges Business Unit för Nordec Group.

Foto: Tumisu