Nyheter

H2 Green Steel beviljas miljötillstånd

Mark- & miljödomstolen har godkänt H2 Green Steels ansökan om miljötillstånd för en produktionsanläggning av grönt stål på Boden Industrial Park.

Beslutet innebär att företagets satsning på en fullt integrerad, digitaliserad och hållbar produktionsanläggning av grönt stål och grön vätgas går in i en ny fas där målet fortfarande är produktionsstart i andra halvan av 2025. Företaget knyter fortlöpande samverkansparter till projektet som till exempel tidigare i veckan offentliggjorde ett avtal med Luleå hamn. Slutsumman för etableringen på Boden Industrial Park beräknas till cirka 50 miljarder kronor.

– Ytterligare ett grönt ljus för H2 Green Steels megasatsning som givetvis känns oerhört glädjande och som inte bara kommer att gynna företaget, utan även Boden, hela regionen och Sverige. Det som nu händer på Boden Industrial Park med H2 Green Steel symboliserar på många sätt nyindustrialiseringen här i Norra Sverige – det är här det händer. En smått historisk dag för den gröna stålstaden Boden, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

– Detta är en stor dag där vi från Boden, tillsammans med alla andra inblandade instanser, visar hela Sverige att det faktiskt går att ha snabba processer i komplexa tillståndsfrågor. Det är en viktig milstolpe för vårt bolag som gör det möjligt för oss att fortsätta arbetet i hög takt, säger Henrik Henriksson, VD på H2 Green Steel.

– En oerhört stark och positiv signal där H2 Green Steel passerar ännu en milstolpe i sin satsning. Känslan har hela tiden varit att Sverige AB vill att det här ska hända och nu händer det. Effekterna och trycket kopplat till de stora processer som nu pågår kommer successivt att öka och skapa massor av möjligheter men också utmaningar. Här kommer vi verkligen att behöva vara på tårna för att det här ska landa så bra som bara möjligt i den pågående samhällsomställningen, säger Mats Berg, näringslivschef.