Nyheter

Historisk tillståndsansökan

LKAB har nu lämnat in en historisk ansökan om miljötillstånd som är nödvändig för att påbörja bolagets omställning i Gällivare. Utöver fortsatt gruv- och förädlingsverksamhet omfattar ansökan bland annat etablering av HYBRIT:s första demonstrationsanläggning och ett nytt apatitverk för att utvinna fosfor och sällsynta jordartsmetaller från dagens avfallsströmmar.

Det är ett nödvändigt steg för att kraftigt minska utsläppen inom den globala järn- och stålindustrin och samtidigt säkra tillgången till kritiska råmaterial som är nödvändiga för klimatomställningen.

– Vår ansökan är av avgörande betydelse för oss som bolag, för Gällivare, för regionen, för Sverige och för Europas framtid. Vi befinner oss mitt i den största omställningen i LKAB:s historia och det är bråttom. Vi har en ambitiös tidsplan och det är kritiskt att vi och samhället visar att vi klarar av att hantera komplicerade frågor, som ofta ryms inom en miljötillståndsansökan, och samtidigt ökar takten i omställningen. Allt börjar i gruvan, utan gruvan inget fossilfritt stål, inga elbilar och inga vindkraftverk, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

LKAB har börjat ställa om sin gruv- och förädlingsverksamhet med målet att alla produkter och processer ska vara koldioxidfria år 2045. En stegvis omställning som ska minska koldioxidutsläppen hos bolagets kunder i världen motsvarande hela Sveriges samlade utsläpp. I Gällivare ska den nya vätgasbaserade HYBRIT-processen för första gången testas i industriell skala.

– Ansökan om nytt miljötillstånd för LKAB:s verksamhet är central för klimatet, men även för Gällivares framtid. Vi har möjlighet att bli pionjärer i utvecklingen av framtidens banbrytande teknik både inom järn- och stålindustrin och för produktion av kritisk mineral för framtidens vindkraftverk och elbilar. Det skapar nya gröna jobb som lägger grunden för en positiv samhällsutveckling som gynnar både oss som kommun och regionen, säger Birgitta Larsson, kommunalråd Gällivare kommun.

Elbehovet för demonstrationsanläggningen med HYBRIT-teknik beräknas till cirka 5 TWh per år och är primärt för storskalig produktion av vätgas. Den nya processen för järnsvamp innebär att fossilt kol byts ut mot vätgas som tillverkas av fossilfri el i värdekedjan för fossilfritt stål. Det betyder att LKAB ökar sina elbehov samtidigt som kolbehoven kraftigt minskar och därmed också utsläppen av koldioxid när kunder som SSAB tar bort det importerade kol som krävs för dagens ståltillverkning.

Tillståndsansökan som idag lämnas till mark- och miljödomstolen innebär inte bara två nya anläggningar utan även en ökad potential att omhänderta avfall för höjd resurseffektivitet och möjliggöra ökade produktionsvolymer upp till de nivåer som finns i befintligt tillstånd. LKAB söker även en byggnadsdom för att möjliggöra att byggarbeten av vissa anläggningar kan starta tidigare.

– Det här är frågor med generationsperspektiv där vi genom att ta kliv fram i värdekedjan ser stora möjligheter att förlänga gruvans livslängd och skapa innovativa klimateffektiva processer. Det handlar om att bygga konkurrenskraft för oss och svensk stålindustri samtidigt som vi gör en kraftig insats för att sänka svenska utsläpp. Det är nu vi lägger grunden för hållbar drift förbi 2060, säger Jan Moström.

Första steget i LKAB:s omställning till produktion av dagens pellets till koldioxidfri järnsvamp börjar i Gällivare med mål att redan i början av 2030-talet vara uppe i en produktion motsvarande cirka 5,4 miljoner ton per år. Vilket går i takt SSAB:s mål att ställa om sin nordiska verksamhet.

Ansökan omfattar en ny anläggning för utvinning av apatitkoncentrat ur det avfall som idag läggs på deponi. Ur apatitkoncentrat kan fosfor till mineralgödsel och sällsynta jordartsmetaller som bland annat används i elbilar och vindkraftverk utvinnas. Anläggningen ska i huvudsak förse LKAB:s planerade industripark i Luleå med apatitkoncentrat. Därutöver rymmer ansökan HYBRIT:s demonstrationsanläggning för direktreduktion av järnmalm med vätgas. Syftet är att verifiera att HYBRIT-tekniken är genomförbar i industriell skala och ett avgörande steg för att LKAB ska kunna fortsätta att successivt introducera teknologin för att kraftigt öka förädlingsvärdet och sänka kundernas koldioxidutsläpp.

– Tillsammans med våra partners LKAB och Vattenfall skriver vi nu ett nytt kapitel i svensk industrihistoria. HYBRIT:s demonstrationsanläggning går hand i hand med SSAB:s egen gröna omställning, då vi parallellt med detta steg ersätter masugnarna i Oxelösund med elektriska ljusbågsugnar. Den fossilfria järnsvampen som anläggningen i Gällivare kommer att producera täcker i princip behoven i Oxelösund. Efterfrågan på fossilfritt stål ökar, och jag ser fram emot när vi kan börja med kommersiella leveranser under 2026, säger Johnny Sjöström, divisionschef för SSAB Special Steels.