Nyheter

Snabbväxande online-auktionsplattform tar in 121 miljoner för att skala cirkulär affärsmodell för begagnade maskiner och nyttofordon

Blinto, den snabbväxande online-auktionsplattformen för begagnade maskiner och nyttofordon, har stängt en investering på 121 miljoner kronor från Verdane, ett europeiskt riskkapitalbolag med fokus på digitalisering och den gröna omställningen (eng. ”decarbonisation”). Blinto kommer att dra nytta av Verdanes bevisade förmåga att hjälpa bolag växa snabbare och av att skala hållbara företag, för att vässa sin tekniska plattform och växa i Europa.

Tillverkningen av tunga maskiner kräver mycket råmaterial och energiintensiva tillverkningsprocesser. Tack vare Blintos höga servicenivå från start till mål i säljprocessen gör Blintos plattform det enkelt för köpare och säljare att bidra till att förlänga livslängden på tunga maskiner, som är svåra att elektrifiera, och föra in dem i den cirkulära ekonomin. Noggrann auktionsdokumentation har vunnit budgivarnas förtroende, vilket har gjort det möjligt för Blinto att växa fort. Omfattande tekniska specifikationer, detaljerade bilder och videofilmer skildrar noggrant föremålets skick, vilket ger köparna möjlighet att fatta välgrundade beslut med tillförsikt.

Blinto sammanför köpare och säljare genom sin onlineauktionsplattform för att sälja begagnade tunga maskiner, lastbilar och lätta kommersiella fordon (LCV).

Blinto tjänar en provision för varje försäljning som görs på plattformen, vilket är en viktig lönsamhetsfaktor för företaget. Företaget har vuxit med en imponerande CAGR på +40 % under de senaste två åren och har en enorm marknadspotential just nu är den underliggande marknaden för tunga maskiner värd cirka 15 miljarder euro bara i Sverige. Plattformen hanterar de nödvändiga förhandlingarna och har en snabb och friktionsfri försäljningsprocess som har skapat en lojal kundbas; 67 % av säljarna har uppgivit att de sannolikt eller mycket sannolikt kommer att sälja ytterligare objekt på Blinto i framtiden. Denna unika mäklarkapacitet är en viktig konkurrensfördel och marknadsdifferentiering.

Verdane, som har lång erfarenhet av att skala digitala auktionsplattformar, kommer att stödja Blinto med utveckling av dess digitala erbjudande och verksamheten i Europa. Med hjälp av sitt in-houseteam av operativa experter (kallat Elevate) kommer Verdane att hjälpa Blinto att förbättra sitt unika erbjudande, förstärka sina produkt- och dataresurser, stärka sin mäklarsäljstyrka och expandera i hela Europa.

– Tillverkningen av tunga maskiner släpper ut stora mängder koldioxid och utvinner råvaror från marken. Blinto erbjuder ett hållbart alternativ, och dess imponerande tillväxt och återkommande kunder är ett bevis på styrkan i deras erbjudande. Vi ser fram emot att samarbeta med Richard och hans team för att bygga vidare på Blintos starka position och bli marknadsledande i Europa, säger Max Carlsen, investeringsansvarig på Verdane.

– Det finns ett stort behov av digital lösning som gör det enkelt för köpare och säljare av tunga maskiner att få kontakt, och vi är stolta över vår förmåga att leverera just det. Verdanes meriter inom e-handel och skalning av digitala företag, och dess interna expertis kommer att visa sig vara ovärderliga när vi inleder nästa steg i vår tillväxtresa, tillägger Richard Nilsson, VD på Blinto.

OM BLINTO

Blinto grundades 2018 och har snabbt blivit en av Europas snabbast växande digitala auktionsplattformar, med hundratusentals besökare varje vecka. Blinto erbjuder en komplett auktionstjänst online byggd på modern digital teknologi, med branschledande kundservice. Produkterna som huvudsakligen budas på Blinto.se och Blinto.de är byggmaskiner, nyttofordon och verktyg.

Läs mer: 

www.blinto.se

Följ Blinto på 

LinkedIn

OM VERDANE

Verdane är ett europeiskt riskkapitalbolag som investerar i och utvecklar teknikdrivna, hållbara tillväxtbolag. Med visionen att vara Europas föredragna tillväxtpartner går Verdane in som majoritets- eller minoritetsinvesterare i enskilda bolag eller i bolagsportföljer, i bolag som stöttas av två strukturella tillväxttrender: digitalisering och den gröna omställningen. Verdanes fonder har över 50 miljarder kronor i utfäst kapital och har gjort över 150 investeringar i snabbväxande bolag sedan 2003. Verdanes över 130 anställda arbetar från kontor i Berlin, Köpenhamn, Helsingfors, London, München, Oslo och Stockholm.