Nyheter

ORICA introducerar automatisk återvinning för begagnad olja

Orica har beställt en automatiserad återvinningstjänst för begagnad olja som gör det möjligt att använda behandlad använd olja från gruvanläggningar för tillverkning av kvalitetsemulsion för bulksprängämnen, vilket minskar avfall, kostnader och risker för kunder och påverkan på miljön.

Gruvor där Oricas platsbaserade emulsionsanläggningar finns kan nu inse fördelarna med Cyclo™ – en process som tillåter kunder att omvandla använd olja från tunga maskiner till råmaterial för tillverkning av högkvalitativa bulksprängämnen.

När den används i kombination med Oricas egenutvecklade emulgeringsmedelsteknologi erbjuder Cyclo™ kunderna en högkvalitativ bulkexplosiv produkt, samtidigt som kostnaden och risken i samband med bortskaffandet av använd olja reduceras.

Det helcontaineriserade och automatiserade Cyclo™-systemet levererar miljömässiga och kommersiella fördelar för kunderna och kan behandla upp till 1000 liter använd olja per timme och beräknas minska upp till 800 000 liter i dieselförbrukningen per år för kunderna.

Oricas tekniska chef, Angus Melbourne:

– Cyclo är ett exempel på hur vi ständigt letar efter sätt att minska koldioxidavtrycket för våra kunder och Orica, samtidigt som vi skapar värde för intressenter. Fördelen med Cyclo-tjänsten är dess förmåga att helt integreras i våra emulsionsanläggningar på plats, vilket gör att använd olja från gruvan kan återvinnas direkt utan att lämna platsen.

Orter där Cyclo™ har implementerats har realiserat en minskning av dieselförbrukningen vid tillverkning av bulksprängämnen med upp till 50 procent. Ytterligare miljöfördelar för kunderna levereras genom att minska tunga fordons rörelser genom lokala samhällen och minska koldioxidutsläppen genom transporter.

Cyclo™-enheter är för närvarande installerade på flera kundplatser i Afrika och Asien/Oceanien. Ytterligare installationer i Latinamerika och fler platser över hela Afrika beräknas vara klara i slutet av året, medan en version för att passa arktiska förhållanden utvecklas för Kanada, Kina och Mongoliet.