Nyheter

Debatt: ”Svensk biogas ska inte beskattas som Putins fossilgas”

”EU befinner sig mitt uppe i den värsta energikrisen sedan 1970-talet, och famlar efter alternativ till den ryska gasen. Nu hotas den svenska skattebefrielsen av biogas av en byråkratisk EU-dom. Regeringen måste omedelbart se över produktionspremien för biogas.”

Det skriver Erik Alfredsson, vd, Alfredssons Transport, Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood, Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik, Linköpings universitet, Peter Haveneth, vd, Frigoscandia, Mikael Ingesson, vd, Sandahls Logistik, Anna Lövsén, vd, Svensk Biogas, Thomas Malmén, vd, T Malméns åkeri, Alarik Sandrup, näringspolitisk chef, Lantmännen och Charlotta Sund, koncernchef, Tekniska verken i Linköping i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”Den svenska skatte­befrielsen av biogas har varit en viktig förutsättning för bio­gasens konkurrenskraft. Nu riskerar skatten att återinföras. Den långsiktighet i styrmedel som fastslagits för hela 20-talet, är plötsligt högst osäker på grund av en byråkratisk EU-dom. Vi uppmanar nu regeringen att skyndsamt se över produktionspremien för biogas.”

Läs hela debattartikeln här:

www.dn.se/debatt

Foto: Gerald Krieseler